Lina Rydén, kock på Önneredsskolan och utbildad bagare och konditor, höll kurs i surdegsbakning för elva deltagare. Foto: Asbjörn Hanssen
Skolkocken Lina Rydén lär kollegor att baka med surdeg

Foto: Asbjörn Hanssen
– Det var nervöst, det var första gången jag hade en större kurs, men det var roligt och gick bra. Dagen gick väldigt fort. De som var där bakar mycket till sina skolelever och var intresserade av bakning. Det var roligt att prata om hur andra gör.
Hur kom det sig att du höll i kursen?
– På påsklovet ordnade jag två bakdagar i köket. Vi bakade kanelbullar, surdegsbröd och andra grejer. Skolmatsakademin fick reda på det och hörde av sig. Jag planerade kursen och hade en kollega med mig, Yvonne Sandqvist, eftersom det var ganska mycket att förbereda.
Hur många var med?
– Vi var elva deltagare utöver mig och Yvonne. Det var kockar från skolkök i Borås, Mölndals, Härrydas, och Marks kommuner och Göteborgs Stad.
Vad gjorde ni på kursen?
– Jag visade hur man startar en surdeg, matar den och får den att hålla sig vid liv. Alla deltagare fick varsin deg vi hade kyljäst i kylen i 24 timmar för att göra frallor, baguetter och limpor. Sedan gjorde vi en deg från grunden tillsammans. De fick också starta en surdeg från grunden och ta med hem. Det blev väldigt mycket bröd och de fick ta med sig det mesta hem. Det var föredrag med spannmålsodlaren Anders Lunneryd och mjölnaren Johanna Eheim.
Vad betyder kursen för skolmaten?
– Det är bra att hantverket kommer fram, att skolköken gör mycket från grunden. Jag tycker att det är kul och försöker baka så ofta som vi kan. Jag skulle vilja att vi bakade varje dag, i alla fall till mellanmålet. Man kan blanda i så många olika grejer i bröd. Vi har till exempel använt potatismos som blivit över från lunchen. Det är roligt att barnen får testa olika sorters bröd.

Lina Rydén och kursdeltagaren Jessica Beckius. Foto: Asbjörn Hanssen