2024-05-13 | 3 min läsning

Skräddare på plats på Majornas megaloppis

I år kan du få hjälp på plats att ändra plagg du fyndat på megaloppisen. Foto: Hyresgästföreningen
2024-05-13 | 3 min läsning
Skräddare på plats på Majornas megaloppis
Hallå där Markus Swerlander, projektledare för Majornas megaloppis som i år äger rum söndag 26 maj. Vad händer på årets loppis?

– Megaloppisen vill uppmuntra till cirkulär handel och återbruk. I år finns det skräddare på plats om besökarna vill laga sina fynd eller göra mindre justeringar. Sedan kommer Spårvägssällskapet Ringlinien att köra sina veteranvagnar från Stigbergstorget till Mariaplan och sedan via Ekedal tillbaka till Stigbergstorget. Det känns väldigt roligt.

Markus Swerlander är projektledare för Majornas megaloppis. Foto: Schenker Sverige

Hur många besökare brukar ni ha?

– Det brukar komma 50 000–70 000 personer. Megaloppisen har alltid varit väldigt populär, och jag tror att den siffran har varit ganska konstant de senaste åren. Vi brukar säga att vi är Sveriges största loppis och vi håller fast vid det tills vi är överbevisade.

Hur mycket förberedelser är det för ett så stort event?

– Det är en hel del som måste fixas och planeras. Allt från att söka tillstånd och se till att det finns containrar och toaletter till att ha möten med polisen och Göteborgs Stad. Vi är två personer som jobbar deltid med loppisen under ett halvår ungefär. Sedan har vi stöd från våra samarbetspartners, både ekonomiskt och att de lägger ner en del tid på planeringen och genomförandet.

Vad krävs mer för att allt ska fungera?

– Att alla hjälps åt, både säljare och besökare. Det handlar om enkla saker som att man plockar upp efter sig och inte lämnar kvar prylar. Men det brukar fungera bra och det är ett väldigt lugnt och trevligt arrangemang.

Majornas megaloppis

När: Söndag 26 maj, klockan 10–16.

Var: Längs gator och på torg i Majorna och Kungsladugård. Stigbergstorget och Mariatorget är de två stora knutpunkterna. En karta publiceras på megaloppisens hemsida och Facebooksida.

Hur: Megaloppisen genomfördes för första gången 2009 och har sedan ägt rum sista söndagen i maj varje år med en paus under pandemin. I år arrangeras den av Majornas samverkansförening i samarbete med Familjebostäder, Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.

Läs mer: 

Får vem som helst sälja sina saker på loppisen?

– De flesta som säljer bor i området, men alla privatpersoner är välkomna att komma hit och ställa upp sitt bord eller lägga sin filt på någon av de platser vi har fått tillstånd för. Det är gratis och krävs ingen föranmälan.

Vad brukar man kunna fynda?

– Alla slags prylar som folk har hemma, som kläder, husgeråd, elektronik, växter, skivor och tv-spel. Det brukar finnas väldigt mycket barnkläder och leksaker. Det är ett perfekt tillfälle för alla som samlar på gamla saker och en av årets höjdpunkter för många loppisrävar.

Har du några tips till förstagångsbesökaren?

– Ta med en egen ryggsäck eller tygkasse och vatten. Titta inte bara ovanpå borden utan även under, där kan man hitta mycket. Våga vara lite framåt och fråga vad som finns i lådorna som inte packats upp än. Då har du chansen att kika först av alla.

Vad är din förhoppning inför årets loppis?

– Att det blir bra väder! Vädret är egentligen det enda jag är orolig för. Men det brukar vara ganska bra väder i maj och det är inget vi kan styra över. Annars har vi koll på läget, det är bara lite finlir kvar. Sedan är det bara att se fram emot en av årets roligaste dagar.

Det är ofta trångt mellan borden på Majornas megaloppis då tiotusentals besökare tar sig till stadsdelen. Foto: HyresgästföreningenPrenumerera så du inte missar något nytt!