Skräddarsydda utbildningar ska möta textilbranschens behov
Textilbranschen utvecklas och efterfrågar utbildad personal.
– Vi har länge haft en inriktning på hantverksprogrammet som heter fashion design, men i samband med den nya läroplanen Gy25 tas hantverksprogrammet bort, berättar rektor Carina Larsson.
Utbildningen gör därför om till en riksrekryterande design- och sömnadsteknisk utbildning som tagits fram i samarbete med andra skolor som också haft inriktningen fashion design.
– Den andra utbildningen vi startar är estetiska programmets nya inriktning modedesign, fortsätter Carina Larsson.
Vad lär man sig på utbildningarna?
– Design- och sömnadsteknisk utbildning är ett yrkesprogram som fokuserar på hantverket, det vill säga sömnadsteknik, och där du har 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL, i branschen, säger Carina Larsson.
– Du blir en duktig hantverkare och framtida yrken kan vara skräddare, sömmerska och mönsterdirektris. Du kan välja om du vill läsa in högskolebehörighet eller inte, och du kan söka vidare till yrkeshögskoleutbildningar som till exempel Tillskärarakademin, fortsätter hon.
Modedesign är en inriktning på det estetiska programmet som är ett högskoleförberedande program. Det fokuserar på designprocessen och förbereder eleverna för vidare studier på exempelvis Textilhögskolan för att bli designer, formgivare, textilingenjör eller textilekonom.
– Här får man också en del sömnadskurser men inte alls lika mycket. På den här utbildningen gör man inte heller någon APL, berättar Carin Larsson.
Eleverna gör en modevisning tillsammans
– Men eleverna på de båda utbildningarna kommer att göra en modevisning tillsammans, så det blir inte bara teori för eleverna på Modedesign, berättar Magnus Samuelsson som är yrkeslärare och klänningsskräddare.
Nära samarbete med branschen
– Vi har ett gott och nära samarbete med branschen sedan många år. Vi lärare kommer från branschen och våra elever gör sin APL på olika syateljéer och skrädderier. De kommer att vara på tre olika arbetsplatser innan de är klara med sin utbildning för att få så mycket erfarenhet som möjligt, berättar Magnus Samuelsson.
– Vi samarbetar också mycket med Textilmuseet i Borås och med Röhsska museet i Göteborg som gör egna speciallektioner för oss. Dessutom sitter några av våra lärare med i branschrådet Skrädderiförbundet, i Röhsska museets pedagogiska råd och i Tillskärarakademins yrkesråd.
Varför ska man välja en textilutbildning?
– I Sverige är vi väldigt duktiga på textil, med det råder brist på arbetskraft med sömnadskunskap. Och sömnad är inte bara kläder, det är så mycket annat som ska sys: luftfilter, inredning, bilklädsel, militärtält, segel med mera, förklarar Magnus Samuelsson.
– Efterfrågan på skrädderitjänster har ökat markant de senaste åren. På grund av ett ökat hållbarhets- och miljötänk så lämnar nu fler och fler människor in kläder för att ändra och laga dem.
Och varför ska man välja en av Burgårdens textilutbildningar?
– Vi har lång erfarenhet av att utbilda i design och sömnad. Våra lärare är minst gesäller inom sina olika gebit. En av dem är till och med mästare i herrskrädderi. Vi har en fantastisk maskinpark och branschens ledande program inom mönsterkonstruktion, säger Magnus Samuelsson.
Och Carina Larsson tillägger:
– Ingen annan gymnasieskola i närområdet kan mäta sig med det, så vill man få den bästa utbildningen är det Burgårdens gymnasium som gäller!