2024-06-25 | 3 min läsning

Snart premiär för årets kultursommarjobbare

Kultursommarjobbarna är ett populärt inslag i Göteborg på somrarna. Snart är det dags för årets dans-, musik- och teatergrupper att förgylla gator och torg.  Foto: Göteborgs Stad
2024-06-25 | 3 min läsning
Snart premiär för årets kultursommarjobbare
Göteborgs gator och torg fylls snart med dans, musik och teater igen. Det är dags för årets kultursommarjobbare att inta stan. Totalt kommer 170 ungdomar förgylla vardagen för göteborgare och turister.

Vad sägs om en vandrande sagoteater i Slottsskogen, reggaebandet Matroserna eller en dansgrupp som bjuder på K-pop-dans? Det är bara några exempel av de 22 olika dans-, musik- och teatergrupper som kommer uppträda i Göteborg i sommar.

Foto: Göteborgs Stad

– Vi har som vanligt en stor variation av uttryck i de olika grupperna. Allt är heller inte spikat ännu, utan vi får se vad som sker under repetitionsveckan. Det är en spännande process där mycket kan hända, säger Mervi Pussila på kulturförvaltningen som är samordnare för projektet runt kultursommarjobben.

Ett eftertraktat sommarjobb

Kultursommarjobben är en årligen återkommande satsning som ger ungdomar mellan 16 och 20 år i Göteborg möjlighet att arbeta med kultur och uppträda inför publik. I år ansökte drygt 400 ungdomar om de eftertraktade platserna och 170 har valts ut med omsorg av kulturcoacherna som består av yrkesaktiva kulturarbetare.

Foto: Göteborgs Stad

En del ansöker som grupp och en del söker individuellt och sätts ihop till en grupp i en förberedande workshop. Efter repetitioner och förberedelser är det dags för dem att visa upp sina talanger på stan. Ena hälften kommer uppträda vecka 27–28 och den andra hälften vecka 30–31. För varje period finns också en särskild grupp med ungdomar som jobbar med kostym och rekvisita för att lyfta kvaliteten i framträdandena.

– Jag tycker det är väldigt roligt att vi kan erbjuda ungdomarna den här möjligheten, säger Mervi Pussila. Det är inspirerande att följa deras konstnärliga utveckling när de upptäcker vad de kan göra tillsammans med andra. Det är viktigt att de hittar sitt nätverk med unga som är intresserade av samma sak, säger Mervi Pussila.

Syns på flera håll i stan

Musik- och dansgrupperna kommer att synas på flera centrala platser i Göteborg: Drottningtorget, Brunnsparken, Kopparmärra, Harry Hjörnes plats, Bältesspännarparken, Järntorget och Stigbergstorget. Teatergrupperna kommer bland annat synas i Positivparken vid Frölunda Torg, på Opaltorget och på flera bibliotek runt om i staden.

Foto: Göteborgs Stad

– Sen satsar vi lite extra i Slottsskogen i år eftersom parken fyller 150 år, så där kommer två av våra teatergrupper synas. Den ena ska visa föreställningen Blå Valen på lekplatsen Plikta och den andra kommer göra en vandrande sagoföreställning i skogen bakom scenen vid Björngårdsvillan, säger Mervi Pussila.

Förra året lockade kultursommarjobbarna cirka 178 000 åskådare och Mervi Pussila ser fram emot att låta årets grupper möta sin publik.

– Det här är en uppskattad del av sommaren i Göteborg, vi ser det i kommentarer i sociala medier och i hur ungdomarna bemöts när de uppträder, så det ska bli kul att komma igång med årets uppträdanden, säger hon.

Foto: Göteborgs Stad

Kultursommarjobbare i Göteborg

Vad: 170 ungdomar som utgör 22 olika dans-, musik- och teatergrupper – plus en grupp för kostym och rekvisita, och en grupp som stöttar och jobbar med marknadsföring.

När: Ungdomarna uppträder i två perioder. Period ett är vecka 27–28 och period två är vecka 30–31.

Var: Kultursommarjobbarna kommer synas på följande platser: Drottningtorget, Brunnsparken, Kopparmärra, Harry Hjörnes plats, Bältesspännarparken, Järntorget, Stigbergstorget, Slottsskogen, Positivparken, Opaltorget och på flera bibliotek.

Länk: Följ kultursommarjobbarna på Instagram. Här kommer också spelschemat för varje dag att presenteras – @kultursommarjobbPrenumerera så du inte missar något nytt!