2008-04-04 | 3 min läsning

Social turism efterlyses på Emigranternas hus

Social turism var ett begrepp på mångas läppar i samband med EU-utvidgningen för några år sedan. På måndag ordnar Emigranternas Hus en konferens på temat Vart tog den sociala turismen vägen?

Med social turism menade kritikerna att en EU-utvidgning skulle kunna få människor från de nya EU-länderna att flytta och dra nytta av välfärdssystem i de gamla EU-länderna.

Talar om Det nya Europa

Konferensen ordnas som en del av den ungerska kulturveckan. Under konferensen medverkar förutom Karl Olov Arnstberg, känd för boken Svenskar och zigenare och Eskil Wadensjö integrationsforskare från Stockholm även Erik Zsiga som talar om det Nya Europa samt Tibor Kertész som invandrade till Sverige på 1950-talet. Han har erfarenhet av integration och assimilering från två länder och kan jämföra över tiden.

– Jag skulle tro att en och annan sanning kommer fram där, säger Roger Bodin, verksamhetschef på Emigranternas Hus som tillsammans med bland annat Levande Historia står bakom konferensen.

Tibor Kertesz var under en period chef på dåvarande Renhållningsverket och flyttade sedermera tillbaka till Ungern för att bli chef för ett vitvaruföretag.

”Vi måste blir bättre på att visa tolerans”

Roger Bodin hoppas framförallt på att nå två målgrupper.

– Dels personer som arbetar med integrationsfrågor, dels personer som jobbar med arbetsmarknadspolitik och möter invandrare i de sammanhangen, säger han.

Förutom dessa två målgrupper säger han sig gärna vilja nå även till de människor som är deltagare i det Nya Göteborg där en stor andel av befolkningen har andra rötter än svenska.

– Vi måste bli bättre på att visa tolerans och ha förståelse för olikhet, säger Roger Bodin.

Ungersk kulturvecka

Ungrare tillhör de invandrargrupper som kom hit redan för 50 år sedan. Händelserna i samband med Ungernrevolten 1956 gjorde att många ungrare sökte sig bort från landet. Sverige var samtidigt i stort behov av arbetskraft vilket gjorde det lätt för ungrarna att komma in i samhället.

Under den ungerska kulturveckan blir det många smakprov från det ungerska kulturarvet.

– Vi assimileras in i det svenska samhället 51 veckor om året, nu vill vi under en vecka assimilera svenskar in i den ungerska kulturen, säger László Sall från Ungerska kulturföreningen.

Under veckan i övrigt flera programpunkter med fokus på dans, musik och teater.

– Musiken är ett universellt språk vilket gör det lättare att mötas, säger han.



Prenumerera så du inte missar något nytt!