2013-11-04 | 4 min läsning

    Social upphandling gav städjobb i Bergsjön

    När Familjebostäder skulle göra en ny upphandling av städning för nordöstra distriktet krävde de att städföretaget skulle rekrytera lokalt. Nu har tio personer från Bergsjön fått jobb.

    I ett projekt där Familjebostäder knackade dörr i hela Bergsjön för att prata med de boende och fråga vad som är viktigast för dem var svaret tydligt: Jobb.

    Det gjorde att Tobias Johansson, distriktschef för Nordost, började fundera på vad fastighetsbolaget kunde göra för att bidra. I våras var det dags att göra en ny upphandling av nytt städbolag för bland annat trappstädning. Då bestämde sig Tobias Johansson för att ta fasta på kommunstyrelsens uppdrag om att alla förvaltningar och bolag ska ställa krav på social hänsyn vid upphandlingar.

    – Jag ville testa hur höga krav man kan ställa, säger Tobias Johansson.

    Oro för reaktionerna
    Kravet var att alla bolag skulle rekrytera sju av tio städare bland de 1600 hushållen i området kring Rymdtorget om de vann upphandlingen. Eftersom den typen av krav aldrig har testats tidigare var Tobias Johansson lite orolig för att de skulle avskräcka. Men flera städföretag lämnade anbud. Det var heller ingen som överklagade processen. Det tolkar Tobias Johansson som ett tecken på att branschen accepterade villkoren.

    En skillnad mot andra upphandlingar är att Familjebostäder förband sig att hjälpa till vid rekryteringen.

    – Vi har hjälpt till att annonsera i trapphus och i brevlådor. Vi har också tagit emot ansökningarna och kontrollerat att personerna verkligen bor hos oss.

    Alla sökande kallades till intervju
    Tobias Johansson har hört flera berättelser från hyresgäster om hur de har sökt mängder med jobb men aldrig ens blivit kallade till intervju. Därför kom han överens med städfirman som vann upphandlingen, om att träffa och intervjua alla som sökte.

    – Om vi i alla fall kan se till så att alla kan få komma på en intervju så kan det stärka självförtroendet och bli en lärdom man kan ta med sig.

    Det blev totalt 100 intervjuer, som tog en och en halv dag för tre rekryterare att genomföra.

    – Det tog en stund, men det var det värt, säger Tobias Johansson.

    Städar sina egna trappuppgångar
    Området runt Rymdtorget är ett av de områden i Göteborg där arbetslösheten är högst. Tobias Johansson ser upphandlingen som ett sätt att göra en insats, samtidigt som det blir högre kvalitet på städningen.

    – Jag tror att man känner större ansvar om man städar i sitt eget område. Samtidigt kan vi hjälpa människor att gå från försörjningsstöd till egen försörjning.

    Tobias Johansson menar att upphandlingssättet skulle kunna användas även på andra håll inom Göteborgs bolag och förvaltningar.

    – Det intressanta med det här är egentligen att det visar att det finns verktyg för att få arbetstillfällen till områden som har mycket lägre grad av sysselsättning än andra.

    Men är det inte risk att personer från andra socialt utsatta stadsdelar blir av med jobbet?
    – Självklart är det så. De här jobben är ju egentligen inga nya jobb, utan man riktar vilka som ska få dem.

    Tobias Johansson tycker ändå att insatsen är motiverad, som ett sätt att ge personer som står väldigt långt från arbetsmarknaden en chans.

    – Det är alltid lättare att få ett jobb om man redan har haft ett.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!