2025-03-17 | 3 min läsning

Socialförvaltningen Nordost vill öka kunskapen om klimakteriet

Fredrik Johansson, förvaltningsdirektör vid socialförvaltningen Nordost.
2025-03-17 | 3 min läsning
Som första förvaltning i Göteborgs Stad satsar socialförvaltningen Nordost på att utbilda chefer och medarbetare om klimakteriet.

– Jag hoppas öka förståelsen för de problem som det kan innebära och att ämnet blir mer pratbart. Många av oss vet nog väldigt lite om klimakteriet och hur det påverkar dem som drabbas av besvär, säger förvaltningsdirektör Fredrik Johansson.

I socialförvaltningen Nordost är 79 procent av medarbetarna kvinnor, varav 44 procent är i åldern 40+ och är, eller kommer bli direkt berörda. Samtidigt påverkar klimakteriet inte bara kvinnor – de allra flesta har kvinnliga kollegor, eller en mamma, syster, partner eller vän.

Varför utbildning om klimakteriet?

Kvinnor i åldern 35 till 60 år är oftare sjukskrivna för stress-relaterad ohälsa som utmattningssyndrom och depression. Liknande symptom kan uppstå när hormonnivåerna sjunker under förklimakteriet och menopausen. Det påverkar både det allmänna måendet och arbetsförmågan. Med ökad kunskap och medvetenhet kan fler söka eller erbjudas hjälp.

Källa: Sunt arbetsliv

– Genom att både chefer och medarbetare lär sig mer om klimakteriet hoppas jag öka förståelsen för de problem som det kan innebära och att vi som chefer och kollegor ska kunna ge ett bättre stöd. Många som får besvär förstår nog inte vad det är och får då inte rätt hjälp. Det kan leda till både sjukskrivning och onödigt lidande, fortsätter Fredrik Johansson.

Viktigt ämne för chefer

I höstas fick cheferna gå den första delen av utbildningen, och nu i vår fortsätter del två.

– Det här är ett viktigt ämne eftersom det berör våra medarbetare, och allt som berör medarbetare är ett viktigt ämne för oss chefer, säger enhetschef Mikael Kurdali Jonsson, om socialförvaltningen Nordosts satsning.

– Klimakteriet kan påverka både hälsa och arbetsmiljö, fyller hr-chef Frida Johansson i. Som chefer har vi ett arbetsmiljöansvar och efter utbildningen har vi bättre möjlighet att ge stöd till medarbetare som har funderingar kring arbetsmiljö och klimakteriet.

Frida Johansson, hr-chef vid socialförvaltningen Nordost.

Ökad kunskap och arbetsklimat med acceptans

Just nu tittar förvaltningen på hur även medarbetare ska få möjlighet att öka sina kunskaper om klimakteriet.

Lotta Anberg, avdelningschef vid socialförvaltningen Nordost.

– Det är viktigt att vi alla får mer kunskap om klimakteriet och vad det innebär samt att vi kan lära oss att skapa ett arbetsklimat med acceptans och kunna erbjuda stöd för dem som behöver, säger avdelningschef Lotta Anberg.



Prenumerera så du inte missar något nytt!