2017-12-11 | 3 min läsning

    Socialjouren i Göteborg fyller 50

    Socialjouren i Göteborg har öppet dygnet runt, varje dag, hela året. Här löser personalen ärenden som inte kan vänta tills socialjouren i stadsdelarna öppnar. 11 december firar man att verksamheten blir 50 år.

    Under oktober månad i år tog Socialjouren, som ligger på Stora Badhusgatan inom Vallgraven, emot 1 560 ärenden. Det handlar om akuta ärenden som ska lösas.

    – Det kan vara att någon måste köpa medicin men saknar pengar, eller att en person behöver få tvångsvård snabbt. Det är högt och lågt. Det kan handla om anmälningar från sjukvården om våld i nära relationer. Sedan finns det de som behöver komma tillbaka till sin egen kommun men saknar pengar till tågbiljett, säger Cecilia Hielte, som är förste socialsekreterare på Socialjouren.

    Bostadslösa faller mellan stolarna
    31 heltidsanställda och flera timvikarier ser till att verksamheten fungerar årets alla timmar. På vardagar under dagtid ska personer som tillhör ett socialkontor i sin stadsdel vända sig dit om personen behöver hjälp. Men många – till exempel bostadslösa och personer på besök i Göteborg – faller mellan stolarna. Därför har Socialjouren att göra även under dagtid.

    – Men det är efter halv fem och på veckosluten vi är som mest aktiva, med mer personal.

    Verksamheten ska täcka upp för hela Göteborg men fungerar även som socialjour för tolv kranskommuner, som köpt tjänsten av Göteborgs Stad.

    – Ofta går ärenden att lösa på telefon, men ibland behöver någon av oss åka i väg till till exempel Lerum eller en annan kranskommun, säger Cecilia Hielte.

    Startade i polishuset
    Cecilia Hielte har jobbat på Socialjouren sedan 1994 och har sett verksamheten förändras och få mer att göra.

    När Socialjouren startade 1967 fanns den i Polishuset. Men verksamheten blev större och 2005 flyttade den till Fjärde Långgatan i Linnéstaden. 2009 gick flyttlasset till Stora Badhusgatan.

    – Vi har fått mer att göra, dels för att kranskommuner tillkommit, men även för på grund av hur samhället ser ut tror jag. Vi tycker att den akuta delen har ökat men det behöver ju inte betyda att det har ökat i stort. Men jag tror vi är bland de första som ser vad som händer i samhället. Till exempel såg vi tidigt den stora ökningen av EU-migranter.

    Hur har då verksamheten förändrats sedan starten? Cecilia Hielte berättar att personalen har en bättre arbetsledning att tillgå. Tidigare fanns det inte någon chef på plats under nätter och helger, men så ser det inte ut nu.

    – Dokumentationssystemet än mycket bättre i dag också. Systemet ska vara säkert för dem som brukar oss och det är det nu.

    Socialjouren firar sina 50 år med ett öppet hus 11 december.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!