Lars sjöng klassiska örhängen som Kalle Schewens vals och Dans på Brännö brygga medan han gick loppet. På scenen efteråt sjöng han också en tackvisa. – Jag är glad, och mycket fascinerad över denna dag. Inte visste jag att samhället kunde bjuda på så här mycket gott! sa Lars. Foto: Suzanne Dahlin

2024-05-16 | 6 min läsning
Soligt minilopp för ett demensvänligt samhälle
Vädret bjöd på sol och en sval bris när det var dags för årets minilopp. Drygt 60 personer kom till start och tog sig runt den kilometerlånga banan runt hamnbassängen vid Sannegårdshamnen.

Alla sätt att ta sig fram var tillåtna och här fanns i sällskap med deltagarna både rullstolar, stavar, och en och annan stöttande arm. Några sprang medan andra passade på att sola sig på bron över hamnbassängen innan de nådde skuggan på andra sidan.

Tina, med startnummer 92, flyttade till Göteborg från Stockholm för bara ett halvår sedan och är redan en regelbunden besökare vid olika aktiviteter på flera av Hisingens mötesplatser. Hon kände sig välkommen och inkluderad redan vid första besöket:   – Jag bor i området och brukar gå här längs kajen med mina stavar. När jag en dag gick förbi mötesplatsen kom Pablo ut med sin gitarr. Han ledde allsången och bjöd in mig till den. Jag älskar både att sjunga och träffa människor så jag gick med honom in. Foto: Suzanne Dahlin

Vid målgången för att dela ut medaljer till alla deltagare stod Havva, en av cheferna på Hisingen för de hälsofrämjande och förebyggande verksamheterna för seniorer, tillsammans med Kristina, äldrekonsulent och volontärsamordnare.

Allsång och hjärnhälsa på programmet

Efter loppet var det fikadags på mötesplatsen Vintergatan. Här kunde deltagare och besökare sjunga allsång med äldrekonsulenten, Pablo och lära sig mer om hur man kan stärka sin hjärnhälsa.

Distriktsköterskan Linn och hälsopedagogen Elin från Närhälsan berättade om hur de kan hjälpa till med provtagning men också motivera till aktiviteter som stärker både hjärta och hjärna. En del är att du har koll på ditt blodtryck, blodfetter och blodsocker, men också hur en liten livsstilsförändring, till exempel en kort promenad varje dag, kan göra stor skillnad för din hälsa.

Nalan arbetar fallförebyggande som fixare och hjälper seniorer över 69 år i Gamla Lundby med allt från att byta batteri i brandvarnaren och bra belysning, men hennes uppdrag sträcker sig långt utöver det. – Det är ett väldigt roligt och varierat jobb, säger Nalan. Vid besöken kanske jag upptäcker andra saker som personen behöver hjälp med. Har någon till exempel fått sämre syn och de behöver synhjälpmedel kan jag förmedla kontakt med vår syninstruktör. Andra gånger kanske personen främst önskar sällskap – då kan jag lotsa vidare till en mötesplats. Foto: Suzanne Dahlin

På mötesplatserna för seniorer i hela Göteborg finns också mängder av gratis aktiviteter som stärker hjärnhälsan och kan göra tillsammans med andra.

– Varför inte pröva pingis, schack eller diskussionsgrupp? Vår rörelsebaserade hjärnträningsform Life Kinetik? Det finns något för alla intressen, sa Pablo, äldrekonsulent.

Gör sådant du tycker om att göra

På mötesplatsen fanns en utställning av egna löpsedlar med citat från både yngre och äldre personer med demenssjukdom och yngre och äldre anhöriga. Alla hade svarat på frågan ”Vad mår du bra av?” De flesta svarade att de mådde bra av att umgås, skratta och göra saker tillsammans med andra. Anhöriga mådde extra bra av att känna att den närstående var i goda händer och att byta erfarenheter med andra i samma situation som en själv.

Ordförande i äldre samt vård- och omsorgsnämnden Marina Johansson, med startnummer 62 i samspråk med Ali, framtidsutvecklare i Åldersvänliga Göteborg, med startnumret efter Marina. Foto: Suzanne Dahlin

Ali har minnesproblematik och svarade på samma fråga i panelsamtalet.

– Mina intressen i livet har varit många, till exempel att spela Back Gammon, cykla, simma, rida och musik. Nu är jag med i två sånggrupper: ”Vi gör så gott vi kan” och Minneskören”. Jag glömmer mer för varje dag men det jag klarar fortsätter jag med. Det är mitt råd, gör det du tycker är roligt och, som mina barn brukar säga till mig: drick mycket vatten!

Som framtidsutvecklare, ett ideellt uppdrag han har för Åldersvänliga Göteborg, bidrar han med sin erfarenhet och kunskap till stadsutvecklingen.

Uppvärmningen före loppet leddes till medryckande musik, av Berit, volontär. Foto: Suzanne Dahlin

– Som framtidsutvecklare får jag testa och komma med synpunkter, till exempel var det behövs fler pratbänkar och annat som gör livet bättre för oss seniorer.

Malin Birath, demenssjuksköterska och anhörigkonsulent och Madelene Kaldemark, demenssjuksköterska, menar att ett demensvänligt och åldersvänligt samhälle är ett snällt och omtänksamt samhälle.

– Ett sådant samhälle får vi när vi alla lär oss mer om hur det är att leva med en kognitiv sjukdom eller vara vid sidan om, som anhörig. Vi skapar detta vänliga samhälle, alla tillsammans, sa Malin.

Parad på Kungsportsavenyn i augusti

Missade du Miniloppet men vill vara med och uppmärksamma vikten av ett demensvänligt och åldersvänligt samhälle. Torsdag 22 augusti, i samband med Veteran-VM i friidrott, kommer en ny chans.

Alex går långpromenader varje dag, men det är första gången han deltar i Miniloppet och han sprang hela kilometern. Vid utlottningen vann han dessutom på sitt startnummer och tog emot priset av äldrekonsulenten Kristina. Foto. Suzanne Dahlin

– Ett demensvänligt samhälle är ett åldersvänligt samhälle, en härlig stad att leva i för alla åldrar. Välkommen att också vara med i paraden på Kungsportsavenyn! sa Emma Matsson, Åldersvänliga Göteborg.

Start är vid Götaplatsen med samling 13.30. Paraden arrangeras av Alzheimerfonden i samarbete med bland annat Åldersvänliga Göteborg. Att delta är gratis och du behöver inte anmäla dig innan, det är bara att komma.

Håll ögonen öppna, snart släpps ett program för andra roliga och intressanta aktiviteter för hela familjen, med fokus på årsrika göteborgare, i samband med Veteran-VM i friidrott.

Foto: Suzanne Dahlin

Miniloppet
  • Arrangeras för att uppmärksamma vikten av ett demensvänligt och åldersvänligt Göteborg
  • Arrangörer är Göteborgs Stad, hälsofrämjande och förebyggande verksamheter på Hisingen (äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen), i samverkan med Åldersvänliga Göteborg, Närhälsan, Demensförbundet, Alzheimer Sverige, Bräcke Diakoni, Alzheimerfonden och Demensföreningen Hisingen

Läs mer:Prenumerera så du inte missar något nytt!