Hälften av de 45 ensamma flyktingbarn finns i Göteborg är somalier.
– Många av de barn som kommer till de somaliska familjehemmen har personliga upplevelser av kriget. Bland barn utan vårdnadshavare som kommit hit är den största gruppen från Somalia – ensamma barn med traumatiska krigsupplevelser, berättar Ikraam Malin-Ulusow, som varit med och planerat kursen för utländska familjehem.
Temakvällar och samtalsgrupper
– Glädjande nog sjunker antalet flyktingbarn från Somalia hela tiden, säger Ikraam.
Den förste oktober 2004 fanns 45 barn mellan 7 och 18 år som kommit som ensamma flyktingar till Göteborg. Hälften av dessa barn är från Somalia. De tas oftast emot av släktingar i Göteborg som engagerats som familjehem.
Under de senaste tio åren har antalet ensamma flyktingbarn i Göteborg varierat mellan 50 och 70 barn.
Familjehemsprojektet, ett samarbete mellan familjehemsenheter i stan för att rekrytera och utveckla familjehemsverksamheten har i höst ordnat en unik utbildning för somaliska familjehem.
– Vi ordnar regelbundet utbildning, temakvällar, samtalsgrupper m.m. för de ”svenska” familjehemmen, berättar Eva Kollberg vid Familjehemsprojektet.
– Nu görs motsvarande utbildning för de somaliska familjehemmen, den första för utländska familjehem i Göteborg, säger Eva.
”Känns mycket framgångsrikt”
– Vi har varit väldigt spända på hur kursen skulle tas emot, men nu när vi träffas för tredje gången tycker vi att det känns mycket framgångsrikt, säger Marianne Bönell-Creutz, familjehemssekreterare i Biskopsgården.
Vårt Göteborg följde med på den tredje kursträffen en måndagskväll i december. Göteborgs höstmörker sänker sig över Skolspåret i Hjällbo och lyktor sprider glänsande adventsljus i det lätta duggregnet.
I värmen i öppna förskolans lokaler i nummer 47, träffas ett tjugotal somaliska kvinnor och män som arbetar som familjehem. De ställer upp för somaliska flyktingbarn som kommit till Göteborg. Flertalet av dem är släktingar till barnen som skickats ensamma hit från krigets Somalia.
Henry får igång samtalet
Kvällens föreläsare är barnläkaren Henry Ascher. Han talar om barns utveckling från nyfödd till fullvuxen. En suverän tolk är länk mellan Henry, de somaliska deltagarna och oss andra. Många talar lite svenska men det är en särskild tanke bakom att ha en tolk som gör det möjligt att uttrycka sig på sitt eget språk.
Och det blir ett fint samtal. Här finns en trygghet i gruppen av kvinnor och män och alla deltar och pratar. Det är ingen idyll, men man känner av en annorlunda och sympatisk kultur. Vi får lära oss att i somaliska familjer är barnen och hemmet kvinnornas sfär.
De fyrtio första dagarna av ett barns liv till exempel, beskyddar andra kvinnor mor och barn på alla sätt, även från pappan. Han håller istället kontakten med omvärlden, läkare, mediciner, gör inköp och jobbar.
Behöver prata
I en paus bjuds på sambusa, trekantiga, färsfyllda och kryddiga mördegsknyten – en somalisk specialitet.
Samtalet kommer in på många frågor. Kärleken till modern respektive den ofta frånvarande och därmed intressante fadern, flyktingbarnens behov av tvåspråkighet, fantasins betydelse för växande barn.
Behovet av att prata om hur man bäst tar hand om dessa barn med krigsupplevelser är nästan outtömligt. Orden och kontakterna inom gruppen och med det svenska samhället är viktiga.
Så går kvällen och deltagarna vill knappt åka hem. Trots att kursen egentligen är slut vill alla träffas igen och man skickar runt adresslistor och prickar in en tidpunkt framåt våren.
Om familjehem i Göteborg:
Cirka 900 barn i Göteborg behöver bo i familjehem (förr: fosterhem). Familjehemmet skall erbjuda barnen goda uppväxtvillkor. I bakgrunden kan finnas missbruk, våld eller psykisk sjukdom i föräldrahemmet som barnet kan behöva komma bort ifrån.
Besluten om omhändertagande av barn fattas av stadsdelsnämndernas sociala utskott. Sju familjehemsenheter i stan administrerar verksamheten, rekryterar, utbildar, håller kontakt med familjehemmen etc.