2023-07-05 | 4 min läsning

Sommarjobbare fyller staden med kultur

K-popdans, jazzmusik, barnteater och mycket mer blir det när årets kultursommarjobbare sprider kultur på Göteborgs gator, torg – och till och med spårvagnar. I år är det 13 år sedan ett av stadens säkraste sommartecken mötte sin publik för första gången.

Göteborgs Stad har haft kultursommarjobbare sedan 2010 och sedan 2011 är det ett permanent inslag på gator, torg, vård- och omsorgsboenden, bibliotek, lekplatser och även spårvagnar. Kulturförvaltningen och Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Arbvux, har ett samarbete sedan 2018. På så sätt kan fler unga erbjudas jobb och i år finns det 170 platser. 

Det blir två omgångar med kultursommarjobbare i år, vecka 25–27 och vecka 28–30. De repeterar en vecka och är ute och uppträder i två veckor. 

– De gör 6–8 föreställningar varje dag och vi är på platser där vi vet att det är mycket folk. Förra året var det 147 000 göteborgare och besökare som såg dem, vi tror att det kommer att bli lika många i år, säger Johan Westergren, projektledare för kultursommarjobbarna på kulturförvaltningen. 

Delar passion för k-pop

En grupp kultursommarjobbare är k-popdansarna Makeme Kone Camara, Yesenia Rios-Hipslito, Clara Buser-Koch, Thichada Chotgodchaphat och Aida Lindberg. 

Efter en snabb genomgång med alla andra kultursommarjobbare i Frilaget vid Järntorget är det dags att ge sig i väg. De packar en vagn med högtalare, vatten och en burk chokladkakor och sätter kursen mot Bältespännarparken. Väl på plats värmer de upp en liten stund och kopplar telefonen till högtalarna. Parken fylls av k-pop och ett tajt dansnummer som gör det svårt för förbipasserande att inte stanna. Kultursommarjobbarnas arbetsdag har börjat och nu väntar sex timmar av dans. 

– Jag älskar att få dela med mig av den glädje och energi som dansen ger mig, säger Thichada Chotgodchaphat. 

Hon och de andra träffades på en kurs för k-popdans i Västra Frölunda och brinner för genren.

–  Det finns många fördomar om k-pop och därför är det extra roligt att visa vad det är för människor som kanske inte vet så mycket. 

K-pop står för koreansk pop och är en populär musikgenre från Sydkorea som präglas av västerländsk inspirerad pop och dansnummer. 

Vill ge tillbaka

Thichada är kultursommarjobbare för andra året i rad. Hon fick idén när hon såg andra kultursommarjobbare en dag för flera år sedan.

– Jag såg en grupp som dansade på gatan och blev helt fascinerad. Min kompis berättade vad det var och då tänkte jag – det ska jag också göra när jag är 16 år. Nu hoppas jag kunna ge tillbaka och inspirera andra som ser oss dansa, säger hon.  

Dansarna har själva satt ihop koreografin och sköter allt runtomkring dansen. Just ansvaret och tilliten är en viktig del av kultursommarjobbet.  

– Vi har fått bestämma och det finns inga restriktioner. Att få ha full kontroll över hela processen är en av sakerna som gör det här så kul, säger Aida Lindberg och tillägger:  

– Egentligen är det helt fantastiskt och ganska unikt tror jag att vi ungdomar får den här chansen att uttrycka och visa upp oss för andra. 

Foto: Åsa Rehnström

Uppträder på spårvagnar

Speciellt för årets kultursommarjobbare är att de återigen uppträder på spårvagnar. Senaste gången en sådant samarbete med Västtrafik ägde rum är tio år sedan. 

– Det känns extra roligt att förgylla spårvagnshållplatser och spårvagnar i sommar i samband med Göteborgs 400-årsjubileum, säger Johan Westergren.

Ett annat speciellt uppträdande i sommar är en föreställning i den nybyggda lekplatsen på Kviberg. Barn rör på sig mindre och läser mindre och föreställning utgår från idrotts- och föreningsförvaltningens rörelsemål och kulturförvaltningens läsmål. 

– Vi kommer att göra en dramatisering av sommarboken Gastar i Göteborg och spela på bibliotek. Kultursommarjobbarna är även ute på stadens vård- och omsorgsboenden och underhåller tillsammans med verksamheten Speldags. 

Ett första jobb

Det finns flera anledningar till att Göteborgs Stad har kultursommarjobbare. Göteborg ska vara en inbjudande och välkomnande plats man vill vara på och åka till. Kultursommarjobbet är också ett första jobb för många unga och ett sätt för dem att få arbetslivserfarenhet.

– Vi vill låta unga ta plats i stadsrummet, utifrån den egna kompetensen, och själva vara med och sätta agendan för vad som sker där. 

Medverkar på jubileumshelgen

Teater, dans och musik är huvudinriktningarna för kultursommarjobben. Men det går även att jobba med film, foto, scen- och ljudteknik samt kostym och rekvisita. Temat för årets kultursommarjobbare är Göteborg 400 år och de kommer även att vara med under jubileumshelgen den 2–3 september. Den 2 september finns skådespelare med i paraden och det blir underhållning i Brunnsparken och på Drottningtorget. De är även med på Göteborgsvarvet maraton den 3 september. 



Prenumerera så du inte missar något nytt!