Spillvärme från datacenter värmer växthus i Backa
2020 startade Göteborg Energi ett samarbete med Göteborgs Stad, Greenhouse living och Kajodlingen för undersöka hur man kan använda spillvärme från dotterbolaget Gothnets datacenter till stadsodling.
– Datacenter avger stora mängder spillvärme som normalt ventileras bort utan återvinning. Restvärmetemperaturerna är på cirka 24 grader, vilket passar väldigt bra till växthus, säger Magnus Hartmann, affärsutvecklare på Göteborg Energi Gothnet.
Odling i jord och på höjden
Växthuset vid datacentret i Backa är 130 kvadratmeter och blev klart till odlingssäsongen sommaren 2024. Här kan man både odla i jord och på höjden i flera skikt genom så kallad hydroponisk odling. Växthusets väggar består av 32 millimeter tjocka isolerplastskivor som både släpper in ljus och är isolerande.
Växthuset passar bra för specialbeställningar, till exempel från restauranger eller andra som vill ha något specifikt. Förra sommaren var det Såseriet, en sås-producent i Göteborg, som ville ha en alldeles speciell chili till sina såser.
– Men det var under sommarmånaderna. Det är under vintern som temperaturen från datacenter gör riktig nytta och vi kan hålla en stabil temperatur i odlingen, säger Joel Albertsson på Odlingsbolaget svalan, som hyr och driver odlingen i växthuset.
– Vi kommer fortsätta med högvärdesgrödor, till exempel shisoblad eller ingefära som är väldigt dyrt att odla annars eftersom man måste hålla jämnhög temperatur i flera månader. Värmen är en jättekostnad för vinterväxthus så detta är en bra lösning, fortsätter Joel Albertsson.
Uppdrag att utveckla stadsnära odling
Kommunfullmäktige har sedan tidigare gett Göteborgs Stad i uppdrag att utveckla stadsnära odlingar.
– Faller det här väl ut kan det bli en modell för hur man jobbar med restvärme i stadsodling. I stadens nya budget har vi dessutom fått ett utökat uppdrag att utveckla och expandera konceptet stadsnära odling, säger Martin Berg på exploateringsförvaltningen.