Språk genom musik utvecklar förskolebarn
Sprudlande skratt, ögon som tindrar och små fötter som stampar. Det är full koncentration på vad musikpedagogen gör när barnen har musikstund på förskolan Salsavägen 47.
Gruppen med 1-3-åringar, varav flera är helt nyinskolade, följer varje gest som musikpedagog Cecilia Thorén gör. Några av barnen hoppar, andra klappar eller dansar till trumma och gitarr.

Från vänster: Rektor Katarina Zupancic, musikpedagog Cecilia Thorén och rektor Elin Chorzynski. Foto: Petter TrensFoto: Petter Trens
– Musiken hjälper alla barn att uttrycka sig oavsett språklig bakgrund. Har barnet svårt att prata kanske det i stället kan sjunga, dansa eller uttrycka sina känslor i mimik och rörelse, säger Cecilia Thorén, musikpedagog.
Arbetssätt som utvecklar barn och pedagoger
Tre rektorer på tio förskolor i Angered har valt att sätta extra fokus på musik och rörelse som ett sätt att utveckla barnens språk. Konceptet kallar de för ”Språk genom musik” och har blivit ett arbetssätt som sprider sig till fler förskolor.
– Vi möjliggör det här arbetet genom att söka medel från olika stipendier. Det innebär extrajobb, men är verkligen värt det, säger Elin Chorzynski, rektor på förskolan Salsavägen.
Varje förskola har en förskollärare som i del av sin tjänst har fokus på musik. Två av dem är utbildade musikpedagoger som åker runt till flera förskolor och har en musik- och rörelsestund med varje avdelning en gång i veckan.

Foto: Petter Trens
– Musikpedagogernas kunskaper tillför mycket. De vet vilka röstlägen som passar barnen och vilka sånger som är lättare för dem att lyckas med. De inspirerar pedagogerna i barngrupperna att utveckla sitt arbete med musik och rörelse, säger Katarina Zupancic, rektor i Hammarkullen.
Rytmer och fiol för att få språket i kroppen
Musikpedagogerna jobbar med att sätta språket i kroppen genom rytm och rörelse. Förskolorna har också sökt bidrag för att kunna köpa in instrument och de äldre barnen får lära sig att spela fiol.
– Barnen får med sig sånger och ramsor, lär sig ord och språkmelodi vilket gör det lättare för dem att ta till sig språk. De lär sig också annat, som samspel, kroppskontroll och rumsuppfattning, säger Cecilia Thorén.
Vårdnadshavarna involveras och uppmuntras att lyssna på musik med barnen. Musikpedagogerna har workshops på föräldramöten och vårdnadshavarna bjuds in till musikupplevelser tillsammans med musikskolan och på högtider som Lucia och avslutning.
– De här tillfällena är mycket välbesökta och skapar stolthet och ett gemensamt sammanhang. Språk genom musik har blivit en profil som skapar högre närvaro och lockar fler att välja förskolan, säger Elin Chorzynski.