Sprider kunskap om demenssjukdomar på Brunnsbotorget
Flera gånger om året finns personal från Hälsofrämjande- och förebyggande enheten Hisingen på olika platser för att möta invånarna och berätta om demenssjukdomar.
– För att nå ut till personer vi vanligtvis inte träffar, både äldre och yngre, står vi på platser där många människor är i rörelse. Vill hoppas kunna ersätta det stigma som finns kring demenssjukdomar med kunskap så att fler söker rätt stöd i rätt tid. På så sätt skapar vi ett demensvänligt samhälle, säger Madelene Kaldemark, demenssjuksköterska på Hälsofrämjande- och förebyggande enheten Hisingen.
Bjuder på glögg och pepparkakor
På luciadagen är hon på plats på Brunnsbotorget tillsammans med äldrekonsulenten Alexandra Nygren, fixartjänsten och invånarguider. Där kommer de att bjuda på glögg, pepparkakor och kunskap.
– Det har varit väldigt framgångsrikt att jobba tillsammans med invånarguiderna. De kan översätta informationen till olika språk och känner många i de områden där vi står. Då blir det mer naturligt att folk kommer fram och pratar, säger Madelene Kaldemark.
Viktigt söka vård i tid
De som kommer förbi teamet på Brunnsbotorget får bland annat information om vad demenssjukdom är, hur sjukdomen påverkar de som drabbas och vad man ska göra om man misstänker att man själv eller någon annan har en demenssjukdom.
– Vi vill också trycka på att all glömska inte är demens. Om man misstänker att man har en minnessvikt är det därför bra att gå till vårdcentralen för att få det utrett. Det kan ju vara andra, behandlingsbara saker som ger samma symtom, säger Madelene Kaldemark.
Levnadsvanor påverkar hjärnhälsan
Hon menar också att det är viktigt att känna till att det finns mycket man själv kan göra för att minska risken att drabbas av demenssjukdom eller bevara hjärnans funktioner så långt det är möjligt.
– Våra levnadsvanor påverkar vår hjärnhälsa och de kan också ge ett visst skydd mot demenssjukdom. Det kan räcka med att göra enkla förändringar i sin vardag, som att utmana hjärnan lite extra varje dag genom att gå en annan väg till jobbet, säger Madelene Kaldemark.
Bingo ger kunskap
För att sprida den här kunskapen på ett enkelt sätt har de tagit fram en bingobricka. Den är baserad på den så kallade Fingermodellen, där förändringar inom fem olika områden kan förebygga eller fördröja utvecklingen av demenssjukdomar. Det handlar om hälsosam kost, fysisk aktivitet, kognitiv träning, sociala aktiviteter och att ha koll på hjärt- och kärlrelaterade värden.
– Att förmedla information om vad man själv kan göra på ett lustfylld sätt har varit ett vinnande koncept. Det har lett till skratt och glädje på torgen, säger Alexandra Nygren, äldrekonsulent på Hälsofrämjande- och förebyggande enheten Hisingen.