2024-12-13 | 3 min läsning

Staden och Polisen förlänger samarbetet Trygg i Göteborg

Polisområdeschef Emelie Kullmyr och stadsdirektör Eva Hessman undertecknade den nya överenskommelsen. Foto: Ida Rosell
2024-12-13 | 3 min läsning
Staden och Polisen förlänger samarbetet Trygg i Göteborg
Göteborgs Stad och Polisområde Storgöteborg har nu reviderat sin överenskommelse Trygg i Göteborg som handlar om att samverka för att minska brottsligheten i Göteborg.

Samverkan Trygg i Göteborg har pågått i flera år och nu har Göteborgs Stad och polisområde Storgöteborg förlängt överenskommelsen. Nytt är att den tar ett bredare grepp med ett helhetsperspektiv för samverkan mellan staden och polisen men också med andra viktiga aktörer i samhället.  

”Ger oss ramar att arbeta utifrån” 

– Tillsammans kan vi skapa en stad där skyddsfaktorerna överväger riskerna, och där vi inte bara reagerar på problemen utan jobbar förebyggande för att möta framtidens utmaningar. Det är en uppgift som kräver både mod och uthållighet – och som vi har alla förutsättningar att lyckas med om vi arbetar tillsammans. Vi är glada för att samverkansöverenskommelsen med polisen ger oss ramar att arbeta utifrån, säger stadsdirektör Eva Hessman. 

– Många verksamheter inom Göteborgs Stad har en viktig roll i arbetet och överenskommelsen ger oss strukturer för att jobba ännu mer effektivt tillsammans, fortsätter Eva Hessman. 

Den nya överenskommelsen innehåller prioriterade samverkansområden och flera samverkansformer för att ha ett helhetsperspektiv och samlad uppföljning av arbetet.  

De prioriterade samverkansområdena är: 

  • Särskilt utsatta områden och platser 
  • Våld i nära relationer  
  • Barn och unga i riskzon för kriminalitet 
  • Välfärdsbrottslighet (en del av kriminell ekonomi) 


Länk:
Göteborgs Stad om Trygg i Göteborg

– Det kommer att vara centralt för Polismyndigheten och kommunerna att skapa och behålla förtroende hos barn och unga i takt med att repressiva åtgärder även riktas mot denna grupp, säger Emelie Kullmyr, chef för polisområde Storgöteborg. 

Syftet med Trygg i Göteborg är att skapa en strukturerad, samordnad och kunskapsbaserad plattform för brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete.  

– Utifrån lagstiftningen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbetet är det tydligt att kommunerna har uppdrag att samordna. Men det är inte bara staden och polisen som har ansvar att förändra i positiv riktning – det har alla. Vi har olika roller, men vi delar samma mål. För att lyckas behöver vi kroka arm och stötta varandra. Så låt oss ta det här vidare tillsammans, för ett tryggare Göteborg, säger Eva Hessman.  

– För att det brottsförebyggande arbetet ska vara effektivt behöver det vara kunskapsbaserat. Det vill säga att skapa en gemensam bild av hur läget ser ut och att sätta in åtgärder mot orsakerna till problemen och inte mot symptomen, säger Emelie Kullmyr. 

“Vi måste ha modet att utmana, förändra och förbättra” 

Onsdag 4 december genomfördes Strategiskt forum Trygg i Göteborg för att skapa förutsättningar för gemensam kunskap och ökad samordning och samverkan. Deltog gjorde representanter från kommunstyrelsen, Göteborgs Stads förvaltningar och bolag, polisen, näringslivet, civilsamhället, akademin, Länsstyrelsen, Räddningstjänsten, Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionens kommunalförbund och ett flertal myndigheter.

Planen är att forumet ska hållas vartannat år och däremellan finns ledningsgrupp Trygg i Göteborg dit aktörer kan bjudas in för dialog i särskilda frågor som rör hela Göteborg.  

– Vi vet inte hur framtiden ser ut men vi kan tillsammans påverka den. Vi måste ha modet att utmana, förändra och förbättra såväl våra strukturer och metoder som vårt sätt att arbeta. Det är viktigt att vi arbetar tillsammans med problemen i fokus, säger Emelie Kullmyr. 



Prenumerera så du inte missar något nytt!