2005-05-19 | 4 min läsning

    Stadens ekonomi fortsatt stabil visar delårsrapport

    Flera av kommunens prioriterade mål utvecklas positivt, men bilden är splittrad, förskoleköerna ser till exempel inte ut att bli kortare. Det visar en uppföljningsrapport för årets första månader som stadskansliet gjort av elva prioriterade mål i årets budget.

    – Arbetet med mål och uppföljning går vidare. Det jobbas mer aktivt nu än tidigare för att nå målen, säger Eva Hannerz, budgetchef på stadskansliet.

    För drygt två år sen beslöt kommunfullmäktige att rikta ljuset mot prioriterade mål inom ett antal områden. Målen ska vara tydliga, konkreta och helst mätbara.

    Svårt förutse befolkningsutveckling

    Till exempel har man bestämt att det ska byggas 8.000 nya bostäder under mandatperioden, vilket Göteborgs stad ut att klara. Däremot ser det fortsatt mörkt ut när det gäller kösituationen till kommunens förskolor, trots att det finns 415 nya platser nu jämfört med för ett år sedan.

    – Problemet är att befolkningen i den åldersgruppen växer lika mycket, vilket gör att vi inte kommer ifatt, säger Ulf Stenfeldt på stadskansliet.

    Förutom att det har varit svårt att hitta lämpliga platser att bygga förskolor på och att rekrytera utbildad förskolepersonal, har ekonomiska prioriteringar påverkat.

    – Eftersom det är svårt att förutse hur befolkningsutvecklingen blir, har man inte byggt i förväg, säger han.

    Fler tackar nej till plats

    I vissa stadsdelar har man kunnat planera förskolor i samband med bostadsbyggande, medan det har varit svårare för andra stadsdelar att förutse behoven. Kösituationen varierar också stort mellan stadsdelarna.

    Ökningen av antalet platser har framför allt skett inom enskild verksamhet, där till exempel kooperativ återfinns. Antalet barn som väntat mer än fyra månader på en plats är i stort sett oförändrat och var den 31 mars 993 barn.

    Däremot har antalet familjer som erbjudits en plats men tackat nej ökat från 11,6 procent till 21 procent.

    – Man söker gärna i sin närhet och står kanske bara i kö till en förskola, säger Ulf Stenfeldt.

    Optimism om färre bidragsberoende

    Sedan 2002 har antalet hushåll som får försörjningsstöd legat still på samma nivå. Dessförinnan hade antalet familjer som är långtidsberoende minskat. Nu kan ändå en ljusning vara på gång, trots att uppföljningsrapporten visar på en liten ökning.

    Jan Svensson på stadskansliet är optimistisk:

    – Jag är relativt övertygad om att vi vänder trenden. Vi har hittat nya sätt att arbeta på och resultaten kommer att visa sig. Stadsdelarna har mera tydligt börjat fokusera på de långtidsberoende. Till det kommer ett helt nytt finansieringssystem som gör det mer motiverat för stadsdelarna att jobba med att få ner bidragsberoendet.

    – Nu kan man inte bedriva verksamheten på ”löpande räkning”. Istället är det behoven som styr. Lyckas stadsdelen få ner kostnaden under året får de ändå behålla pengarna, säger Jan Svensson.

    Han ser att mycket är på gång i stadsdelarna, men samtidigt är det ett bekymmer att det inte skapas fler arbetstillfällen trots högkonjunktur.

    Sysselsättningen måste öka

    För några övriga mål konstateras det i rapporten att andelen ekologiska livsmedel fortsätter att öka och att det har skapats förutsättningar för att barn och ungdomar ska få ta del av ett kulturutbud som är anpassat efter deras behov.

    För andra områden som hur miljön i Göteborg ska förbättras genom att kollektivtrafiken ökar och att fler cyklar till jobbet handlar det fortfarande om att hitta fram till hur målen ska kunna göras mer konkreta.

    Totalt sett är dock det ekonomiska läget i Göteborg gott.

    – Ekonomin är fortsatt stabil och det finns goda förutsättningar för att vi ska klara av att vara i balans vid årets slut, säger Eva Hannerz på stadskansliet. Men då måste den sysselsättningsökning som finns inbyggd i prognosen infinna sig.

    – Det finns en oro för att det inte sker, säger hon.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!