2024-10-08 | 4 min läsning

Stadens hantering av arbetskläder ska bli hållbar och cirkulär

Foto: Frida Winter
2024-10-08 | 4 min läsning
Stadens hantering av arbetskläder ska bli hållbar och cirkulär
Göteborgs Stad köper och hyr arbetskläder för omkring 70 miljoner kronor per år. Men det saknas rutiner och kontroll kring resurssmart användning och många kläder slängs i onödan. Nu har staden tagit fram åtgärder för att göra hanteringen av arbetskläder mer cirkulär och hållbar.

Sedan i maj finns det nya riktlinjer för hur Göteborgs Stads förvaltningar och bolag ska hantera lös egendom, som exempelvis möbler, maskiner och byggmaterial. Den så kallade avyttringsriktlinjen går i korthet ut på att man inte får slänga saker som man inte längre har användning för. I stället ska de repareras eller återanvändas.

Avyttringsriktlinjen är ett led i att nå Göteborgs Stads mål om att minska klimatpåverkan från inköp med 90 procent och reducera avfall från kommunens verksamhet med 40 procent per anställd fram till 2030. Cirkulär ekonomi är ett viktigt verktyg för att nå målen och Göteborgs Stad har en strategi som säger att man ska driva på utvecklingen av cirkulär ekonomi. Där är arbetskläder ett av flera utpekade områden som behöver utvecklas kommande år.

Analys visar på brister

På uppdrag av inköps- och upphandlingsförvaltningen och det cirkulära strategiteamet på Göteborgs Stads leasing har det därför gjorts en behovsanalys av arbetskläder. Den visar att det finns stora möjligheter att förbättra inköp, användning och avyttring.

Josefine Cataldo, processledare för cirkulär ekonomi på Göteborgs Stads leasing. Foto: Science Park Borås

– Vi har pratat med marknaden och våra verksamheter. Det ser väldigt olika ut hos verksamheterna men det är ganska vanligt att man inte har rutiner och kontroll på frågan. Det skulle behövas tydligare mandat över vem som köper in och vad som köps in, säger Josefine Cataldo, processledare för cirkulär ekonomi på Göteborgs Stads leasing.

Ökad livslängd nödvändig

En av slutsatserna av analysen är att fler cirkulära lösningar behövs i hanteringen av arbetskläder.

– Den största klimatpåverkan sker vid tillverkningen av kläder. Därför måste vi minska nyinköpen och öka livslängden på kläderna. Reparation och tvätt är till exempel viktiga delar i det. Vissa tvättar kläder på enheten eller hemma, vilket sällan är en bra lösning. Tvättar man professionellt kan man också få en bättre struktur för hur vi kan lösa lagning av arbetskläder. Det finns mycket att göra för att skapa bra förutsättningar för det, säger Josefine Cataldo.

Krav på kvalitet

Även kvaliteten på kläderna spelar stor roll och där ska staden titta på hur man kan kravställa kring just kvalitet.

– Vi behöver köpa rätt produkter för rätt ändamål och med hög kvalitet. Det är en utmaning att se kostnaden för hela livscykeln och inte bara vid inköpstillfället. Vid kommande upphandlingar av arbetskläder kommer vi att försöka jobba in så mycket cirkularitet som det bara går. Där behöver vi jobba ihop med marknaden och med våra leverantörer, säger Hanna Ekberg, miljöspecialist på inköps- och upphandlingsförvaltningen.

Hanna Ekberg, miljöspecialist på inköps- och upphandlingsförvaltningen.

Externa och interna samarbeten

Inköps- och upphandlingsförvaltningen och cirkulära strategiteamet på Göteborgs Stads leasing har även påbörjat ett samarbete med Science park Borås för att fortsätta driva omställningsarbetet tillsammans med branschen.

– De kommer att hålla i en omställningsdialog där de bjuder in kommuner och leverantörer att samarbeta för att hitta mer cirkulära lösningar, säger Hanna Ekberg.

Samtidigt krävs det ett stort förändringsarbete i Göteborgs Stad, både centralt och ute i verksamheterna.

–  Inom staden utvecklas och planeras det för olika åtgärder för att skapa stöd och förutsättningar för verksamheterna att kunna agera mer cirkulärt, som exempelvis cirkulär omställningsarena som ger verksamheterna handfast stöd i arbetet med de här frågorna samt utveckling av tjänster kopplat till avyttring, tvätt och reparation.

Rekommendationer för förbättring

Analysen har lett till ett antal rekommendationer för att förbättra hanteringen av arbetskläder inom Göteborgs Stad:

  • Strama upp rutinerna för hur arbetskläder köps in och används
  • Dela arbetskläder mellan anställda
  • Minska användningen av logotyper och utforska alternativ som namnskyltar eller avtagbara logotyper
  • Köpa in högre kvalitet och ställa krav på leverantörer att erbjuda cirkulära produkter
  • Öka användningen av professionell tvätt och reparation
  • Inventera, återanvända och omfördela kläder

Länkar:

 



Prenumerera så du inte missar något nytt!