Stadens storkök får råd om inköp av godkänd fisk
Även Göran Berger, upphandlingsledare på Upphandlingsbolaget, medverkar för att ge några konkreta råd och tips till dem som köper in fisk till stadens storkök.
Rött en signal att låta bli
– Jag kommer bland annat att peka på Världsnaturfondens (WWF) fiskguide där man kan se vilka arter som är okej att köpa in och vilka som inte är det, säger han.
I listan har fiskarterna fått en färg beroende på om den är att äta eller inte. Grönt innebär att man kan äta fisken med gott samvete, medan rött är en signal att låta bli. De som är gulmarkerade bör man fundera en gång extra över innan man sätter tänderna i filén.
– Redan idag är vi medvetna om vad som okej, men det är viktigt att också vara beredd på att det ändrar sig över tid. Vissa arter är bara tillgängliga vissa tider på året och då måste man veta vad som gäller för just den fisken, säger Göran Berger.
Gråsej är okej
Hälleflundra, vildfångad lax, rödspätta och torsk finns på den röda listan, medan det är fritt fram för arter som skrubbskädda, gråsej, aborre och gös.
Även Miljöstyrningsrådet har en motsvarande lista över fiskar som är okej. Den är uppbyggd på liknande sätt.
– En svårighet är att förutsättningarna snabbt ändras i vissa hav och våra avtal löper på två år eller längre. Det som är okej att köpa in under en tid kan vara helt fel ett tag senare och därför måste man vara uppmärksam och fråga leverantören varifrån fisken kommer, säger han.
Också rödspätta är rödlistad i WWF:s fiskguide. Foto: Colourbox
Fotnot:
Inspirationsdagen ”Välja fisk i Göteborgs Stad – hur gör jag?” äger rum på miljöförvaltningen på eftermiddagen den 23 oktober. Det finns fortfarande platser kvar – anmälan görs till Maria Holm på miljöförvaltningen.