2015-01-13 | 4 min läsning

    Stadsarkivet släpper filmpärla om 60-talets kollektivtrafik

    1967 var året då göteborgarna fick lära sig stämpla biljetterna på spårvagnen själv, utan hjälp av konduktör. Och Bergsjön var så glest befolkat att invånarna fick åka taxi på stadens bekostnad! Det här får man veta i informationsfilmen ”Hänt sen sist”, som gjordes av Göteborgs Spårvägar 1968 och som Regionarkivet nu har lagt ut på nätet.

    Se filmen här: Månadens arkivhandling januari 2015: ”Hänt sen sist”

    Filmen är en högtidsstund för den som gillar bilder från ett svunnet Göteborg, med gamla bussar och spårvagnar, tidstypiska 60-talskläder och ett Frölunda torg som funnits i bara något år.

    Stort intresse för det gamla Göteborg
    – Ja, det är en liten pärla, bara tio minuter lång, säger Paul Epäilys, förste arkivarie på Region- och stadsarkivet i Göteborg.
    10A8_4.jpg

    – Vi har mycket material i våra magasin, bland annat en hel del filmer. Den här lät vi digitalisera för att en forskare ville ta del av den. Och när vi ändå gjort det, tyckte vi att allmänheten borde få se den också.

    – Det finns ju sett stort intresse för allt som har med det gamla Göteborg att göra, säger Paul Epäilys.

    Biljettmaskin en nyhet
    Filmen berättar hur den revolutionerande BM-maskinen kom in i göteborgarnas liv. I den fick man själv stämpla sina biljetter, i stället för att ge dem till en konduktör som stämplade. Fast i början kunde osäkra passagerare välja påstigning under skylten ”Konduktör Betjäning”.
    152.jpg

    Filmen visar också hur staden löste problemet med Bergsjön som var så nytt och glest bebyggt att det inte fanns underlag för busstrafik. Det var bara att gå till en telefonkiosk, ringa efter taxi, visa upp legitimation för taxiföraren och så bjöd staden på resan in till Bellevue!

    Fast det dröjde inte så länge innan busslinje 55 mellan Bergsjön och Bellevue kom igång.

    Högertrafikomläggningen gjorde Sverige känt
    På slutet får vi veta mycket om hur Göteborgs Spårvägar förberedde sig för omläggningen till högertrafik 3 september 1967, till exempel hur bussar och spårvagnar fick byggas om, så att dörrarna hamnade på rätt sida. Högertrafikomläggningen var för övrigt en händelse som, enligt speakerrösten, gjorde Sverige lika känt som den svenska synden.

    Filmen finns under Regionarkivets vinjett Månadens arkivhandling, en tradition som startade 2002. Här läggs varje månad ut något extra intressant från regionens eller Göteborgs historia; bilder, ritningar eller texter.
    375E.jpg

    Kan bli fler filmer framöver
    Ett axplock från 2014 visar att det rör sig om vitt skiftande ämnen: Romerskt bad i Göteborg, Småfåglarnas vänner, Fritz Bange – konstnär och velodromcyklist, Göteborgsmotiv från förr, Första Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Och en film om att paddla kanot i Dalsland, från 1947.

    – Det är inte så vanligt att vi lägger ut filmer, för vi har ganska begränsade möjligheter att digitalisera dem, säger Paul Epäilys.

    Ändå antyder han att det kan komma fler godbitar här framöver.

    – Jag kan inte säga vad ännu, men vi har sökt en del pengar från externt håll och om allt går som jag hoppas, kan vi lägga ut flera historiskt intressanta filmer senare i år.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!