Foto: Olov Kirström

2019-09-11 | 1 min läsning

Stadsmuseet pratar mode och lyfter queerhistoria

Kostymens som symbol för manlighet och makt, Göteborgs queera historia, det kristna slöjbruket – i höst står mode och queerhistoria i fokus för Stadsmuseets programutbud.

Utställningen ”Göteborgs garderob” som öppnade i maj har dragit mycket folk, och museet satsar därför stort på modetemat också i sina föreläsningar i serien Tisdagsklubben under hösten. Bland annat kommer Sveriges första doktor i modevetenskap Philip Warkander den 29 oktober att berätta om kostymens historiska roll som symbol för maskulinitet och makt.

Andra föreläsare är bland andra idéhistorikern Elisabeth Hallgren Sjöberg, som kommer att berätta om kristet slöjbruk i Sverige, och designern Louise Linderoth, som ska prata om mode för normbrytande kroppar.

Queerhistoria på onsdagsföreläsningar
För att möta det stora publikintresset ordnar Göteborgs stadsmuseum också återkommande söndagsvisningar av modeutställningen.

En nyhet för i höst är att museet arrangerar så kallade Onsdagsföreläsningar i egen regi på temat queerhistoria.

– Vi fortsätter vårt arbete med att lyfta historier och perspektiv som inte fått ta så stor plats historiskt. Vi vill vara ett museum som lyfter historia som fler känner igen sig i. Dessutom är det många som inte kan komma på våra spännande föreläsningar på dagtid, så det känns roligt och viktigt att kunna erbjuda ett kvällsalternativ, säger museets programansvariga Johanna Holst Palmborg i ett pressmeddelande.

Den första föreläsningen i serien hålls av Queerrörelsens arkiv och bibliotek som under rubriken ”Pest och parad” berättar om Göteborgs ofta undangömda queera historia.



Prenumerera så du inte missar något nytt!