2021-10-25 | 2 min läsning

Stadsmuseet släpper film om diskoteksbranden

29 oktober är årsdagen av diskoteksbranden 1998. Samma dag släpps en nyproducerad film i Stadsmuseets digitala kanaler om katastrofen. Filmen är redan en del av utställningen Grejen med Göteborg, där en del vigs åt branden för 23 år sedan.

Maja Björk Lindahl, utställningsproducent på Göteborgs stadsmuseum. Foto: Kristin Lidell

I Stadsmuseets utställning Grejen med Göteborg, som öppnade i juni, gestaltar ett sextiotal föremål och byggnader Göteborgs 1900-talshistoria. Diskoteksbranden vid Backaplan – en av de mörkaste händelserna i Göteborgs historia – har en plats i utställningen.

– Vi har försökt att skapa en avskild del i utställningen, säger Maja Björk Lindahl, utställningsproducent på Göteborgs stadsmuseum.

Skildrar händelseförloppet

I utställningen visas ett antal nyförvärvade föremål från branden. Till exempel föremål som tillhörde ungdomar som var med vid branden. Det visas också en femton minuter lång film som skildrar händelseförloppet kring tragedin där 63 ungdomar miste livet och 213 personer skadades.

Regissören Roozbeh Behtaji har gjort filmen. Han sitter också i styrelsen för Brandoffrens anhörigförening, BOA. Han var själv utomlands när branden inträffade, men många av hans vänner var där.

Filmen sammanfattar vad som hände. Människor som var med under brandnatten och deltog i arbetet efteråt intervjuas, och stora delar av filmen är illustrerade av göteborgsillustratören Mikel Nilsson.

– Jag hoppas att den kommer att användas i klassrum i framtiden, för att berätta om hur illa det kan gå om det börjar brinna – och få människor att förstå riskerna när man tänder eld, säger Roozbeh Behtaji.

Större spridning

Maja Björk Lindahl berättar att filmen tagits fram med stöd av det kommunala försäkringsbolaget Göta Lejon och räddningstjänsten och att filmen är tänkt att kunna användas i deras förebyggande arbete. Filmen som visats på Stadsmuseet under några månaders tid får nu också större spridning när den släpps på museets hemsida.

– Det är en väldigt fin film som det är svårt att inte bli berörd av, säger hon.

Fredag den 29 oktober är årsdagen av diskoteksbranden. Till dess kommer också utställningen ha kompletterats. Alla namn på ungdomarna som dog i branden kommer att stå på en vägg.

– Vi kommer också att skapa en stjärnhimmel – en stjärna för varje person.

Anhöriga delaktiga

Stadsmuseet och Anhörigföreningen har ett samarbete som går långt bak i tiden. Inför utställningen har de haft en öppen dialog och föreningen och museet kom gemensamt fram till att göra filmen och vilka föremål som skulle visas.

– Det är deras historia och det är viktigt att de får styra över den, säger Maja Björk Lindahl.



Prenumerera så du inte missar något nytt!