– Det är klart att man känner sig lite stolt, säger intendent LarsOlof Lööf på Stadsmuseet.
Det var i början av året som de första propåerna nådde stadsmuseet om en stundande stor svensk/kinesisk utställning i hjärtat av Beijing.
Porslin kineserna inte har själva
En kinesisk delegation från Palatsmuseet kom till Göteborg för att titta på samlingarna och välja ut det som kunde vara av intresse att låna med till Den förbjudna staden.
Vid sidan av porslinet var det ett antal lackade träföremål som lockade mest.
– I våra samlingar finns porslin som de själva inte kan visa upp. Porslin som var avsett för export och kom hit med ostindiefararna på 1700-talet, säger LarsOlof Lööf som njöt av att se Göteborgsporslinet generöst presenterat i vackra lokaler och bästa tänkbara ljussättning.
– Det är föremål som för det mesta annars göms i våra magasin, konstaterar han och gläds åt den internationella uppmärksamheten.
Trots 30 års erfarenhet har LarsOlof Lööf aldrig tidigare varit med om att låna ut så många objekt från Göteborgs stadsmuseum.
Ska kanske visas i Shanghai
– För Göteborgs konstmuseum är det ett vanligt arbetssätt men för oss är det här jättestort.
På utställningen som heter ”China and Sweden – Treasured memories” finns även Sjöfartsmuseet och Rööhsska museet representerade med uppskattade föremål.
I mitten av december avslutas utställningen och porslinet återvänder till Göteborg, men LarsOlof Lööf tror att det blir ett kortvarigt besök:
– Det väntar en utställning i Shanghai nästa år och jag tror att det kommer att vara ungefär samma objekt som är intressanta där. Och när vi börjat visa upp oss internationellt kan det säkert väcka intresse även från andra håll framöver.
En fullt möjlig konsekvens av det internationella intresset för Göteborgsporslinet är att det framöver kan bli lättare för museet att låna in spännande objekt från andra museer att visa göteborgarna.
Den här bålskålen med koppar ingick i en servis som var en gåva till bröllopet mellan häradsskrivaren Tomas Malmstedt (1760-1830) och Victorina Wetterström (1770-1838) i Kungsbacka 1794. På Stadsmuseet finns 28 delar av servisen, två bålar, två fat och 24 muggar. Stadsmuseet äger hälften av samlingen.