2015-11-10 | 5 min läsning

Stefan tog tillbaka livet

Stefan var helt förlamad av en stroke. Fem år senare kunde han springa ett stadslopp på en mil! Den osannolika historien berättas på en konferens om hjärnskador i Göteborg i veckan. ”För mig handlade det om att ta tillbaks livet, jag hade inget val”, säger Stefan Di-Omnia.

– Jag fick veta att jag skulle vara glad som överlevt, men att jag skulle vara totalt handikappad resten av livet, sitta i elrullstol och ha två personliga assistenter.

– Den ”goda prognosen” accepterade jag inte. Men att det skulle gå så här bra, det fanns inte i min vildaste fantasi.

Planerar för Vasaloppet 2017
Det har nu gått sju år sedan Stefan Di-Omnia drabbades av tre hjärnblödningar på nio dagar, 149 kilo tung efter ett liv med mycket snabbmat och läsk. Han var förlamad och hade alla odds emot sig.

Sedan dess har han lagt ner 43 000 timmar på intensiv träning och rehabilitering, både på egen hand och på den numera stängda Erstagårdskliniken.

Idag har Stefan inga men av sin stroke, har sprungit ett stadslopp i hemstaden Norrköping och planerar att åka Vasaloppet år 2017.

På fredagen föreläser han på Dalheimers hus i Göteborg, på konferensen Att leva hela livet – om att leva med hjärnskador.

Fortsatte träna stenhårt på egen hand
Stefan Di-Omnia är kritisk mot mycket inom stroke-rehabiliteringen. Han hade tur som hamnade på Erstagårdskliniken.

– Först fick jag avslag sju-åtta gånger, för jag bedömdes vara för sjuk för att få vård där, berättar Stefan Di-Omnia.

– Till slut var det en sjuksköterska som fejkade en remiss, hon ljög helt enkelt om att jag kunde flytta mig till och från rullstolen själv. Det kunde jag inte, de var tvungna att använda lyftkran!

Men de 71 dagarna på Erstagårdskliniken blev en vändpunkt för Stefan, som nu fick tillgång till ett helt team specialister åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan. Och när han skrevs ut därifrån fortsatte han träna stenhårt på egen hand, med järnvilja.

Vill tända hoppet hos andra
Numera är Stefan Di-Omnia ofta ute och föreläser, han har en egen blogg och har skrivit boken ”Hjärnvilja, en fajt mot strokedjävulen”, som nu ska översättas till engelska och publiceras som e-bok.

– Jag gör detta för att tända hoppet hos andra, att det kan gå! Jag har inte en unik kropp, utan det är tänket det handlar om. Att inte lyssna på människorna som säger ”det här kommer inte att gå”.

– Framför allt vill jag få bort bilden av stroke som en varaktig sjukdom. När du blir utskriven har du ett neurologiskt handikapp – som du alltid kan bli bättre från.

Stefan Di-Omnia var tidigare boxare och hockeyspelare. En annan tidigare elitidrottare, Malin Larsson, medverkar också på konferensen med en inspirerande berättelse.

Konferens för nionde gången
– Malin Larsson var OS-seglare, fick en stroke i 20-årsåldern, men har sakta men säkert tränat sig till att bli så bra att hon idag jobbar som fritidsledare hos oss, säger Thomas Kollberg, ansvarig för konferenserna på Dalheimers hus.

– Hennes berättelse är också en väldigt spännande historia. I år har vi försökt lyfta fram brukarperspektivet mer, genom föreläsare som Stefan och Malin, säger Thomas Kollberg.

Några av de andra föreläsarna är Katarina Gospic, hjärnforskare och författare, aktuell med en ny bok, Elisabeth Åkerlund, psykolog och specialist i neuropsykologi, och Lars Lilled, biträdande förvaltningsdirektör på social resursförvaltning.

Det blir också information om folkhögskolekurser som riktar sig till människor med förvärvad hjärnskada, samt framträdanden av bland andra komikern Eric Löwenthal som talar om hur det är att vara pappa till ett barn med grav utvecklingsstörning.

Konferensen Att leva hela livet ordnas nu för nionde gången.

Arrangörer är Dalheimers hus och Hjärnkraft, en ideell förening för personer med förvärvade hjärnskador, samt för anhöriga och stödjande medlemmar.

404E.jpg



Prenumerera så du inte missar något nytt!