Stor klimatvinst i återbrukad förskola på Hisingen
Att bygga ett hus innebär en stor påverkan på klimatet. Inom innovationsprogrammet Hoppet testar stadsfastighetsförvaltningen olika sätt för att få ner klimatpåverkan så mycket som möjligt.
Det första pilotprojektet var förskolan på Backa kyrkogata där användes material som hade så låg klimatpåverkan som möjligt. På Friedländers gata var målet att återbruka så mycket som möjligt.

– Det som har gett störst minskning av klimatpåverkan är att vi återbrukade bottenplattan från huset som låg här tidigare, säger Angelica Starke, byggledare vid stadsfastighetsförvaltningen.
Lägre klimatpåverkan än målet
I en klimatkalkyl har de kommit fram till att bygget har genererat 137 kilo koldioxid per kvadratmeter, vilket är ungefär så mycket som projektet räknat med. För att sätta det i perspektiv gjordes det 2020 en beräkning på hur mycket koldioxid som går åt när man bygger en vanlig förskola, och fick då fram siffran 400 kilo koldioxid per kvadratmeter.
– Utifrån den beräkningen satte Göteborgs Stad målet att komma ner på 200 kilo koldioxid per kvadratmeter till år 2025. Om man ser ur det perspektivet så är 137 kilo koldioxid per kvadratmeter väldigt bra, säger Angelica Starke.
Samordning och logistik viktigt
Angelica Starke säger att en viktig del för att lyckas med återbruk är hur man samordnar behovet av olika produkter inom staden.
– Det funkade som allra bäst när vi enkelt har kunnat skicka en lista på vad vi behöver till olika återbrukslager och liknande inom staden och har kunnat få svar på var det finns. Då blir det effektivt återbruk, säger Angelica Starke.
Ett annat viktigt medskick är att vara noga med förarbetet på det befintliga huset som man vill använda sig av.
Ju fler och bättre undersökningar och provtagningar det går att göra på huset, desto mer effektivt blir arbetet i själva projektet sedan.
– Vi upptäckte till exempel när vi skulle använda den befintliga bottenplattan att den var mycket tjockare än vad som angavs på ritningarna, vilket gav oss en del merjobb. Men att göra ett grundligt förarbete är en balansgång mellan tid och ekonomi, säger Angelica Starke.
Genom den här typen av pilotprojekt hjälper Göteborgs Stad till att öka kunskapen i hela byggbranschen om att bygga med låg klimatpåverkan.
– Vi vill skapa ringar på vattnet med den här typen av projekt. Dels inspirera andra, dels att alla vi som jobbat med projektet tar med erfarenheter till våra framtida projekt. Det är inte så läskigt att återbruka som man kanske tror. Med små medel kan man få till stor mängd återbruk, säger Angelica Starke.