2024-12-13 | 4 min läsning

Stora Amundön görs redo för fler betesdjur  

Just nu pågår arbeten med att förbereda naturreservatet Stora Amundön för fler betesdjur. Foto: John Ringström
2024-12-13 | 4 min läsning
Stora Amundön görs redo för fler betesdjur  
Stadsmiljöförvaltningen förbereder nu för att utöka naturbetet på Stora Amundön. Det innebär bland annat att man sätter upp stängsel och förbereder nya beteshagar inför våren när det kommer fler betande djur.

– Vi vet att Stora Amundön är ett mycket populärt område för många. Nu under byggtiden kommer det vara lite stökigt, men när vi är klara hoppas vi att lösningen ska fungera för alla, även om det inte blir som det varit tidigare, säger John Ringström, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen.

Just nu byts delar av det gamla stängslet ut och nytt sätts upp på öns södra delar.

– I samband med detta stärker vi också de befintliga stigarna med nytt grus så att besökare lättare ska kunna ta sig fram. Till skillnad från tidigare går det nu att välja att gå hela vandringsslingan utan att gå inne bland djuren. Under våren kommer vi också att stärka upp de lite mer leriga partierna med spänger för att underlätta framkomligheten, förklarar John Ringström.

Hästar flyttar ut – får och kor flyttar in

Ägaren till hästarna som tidigare betat på Stora Amundön har valt att flytta sina djur och att inte längre arrendera marken. Till våren kommer istället får och Highland cattle-kor att flytta in i beteshagarna.

– Nu var det ett bra tillfälle att se över vilka betesdjur som passar bäst på ön. Olika djur betar på olika vis och hästar är ganska petiga med vad de äter vilket ger ett sämre bete. Kombinationen av kor och får leder till en mer varierad avbetning, vilket gynnar biodiversiteten i landskapet, säger John Ringström.

Karta över förändringarna på Stora Amundön.

Hagar ska skydda djuren

Stängslet behövs för att skapa hagarna och skydda betesdjuren. Trots koppeltvång på ön är det vanligt med lösspringande hundar. Göteborgs Stad har inga möjligheter att se till så koppeltvånget följs och därför behöver det finnas stängsel för att skydda djuren.

När får tidigare har betat på ön har det hänt att hundar både bitit ihjäl får och stressat tackor så de fått missfall, så kallad kastning.

– Som hundägare ska du inte behöva möta djuren om du inte vill. Därför har vi justerat stigen något så den inte längre går genom betesmarken, utan mellan fållorna i cirka 150 meter, säger John Ringström.

Stålgrindarna öppna vintertid

Förutom stättorna som gör att det går att ta sig in på betesmarkerna så kommer de stora stålgrindar som används för att betesdjuren ska kunna gå mellan fållorna att vara öppna för allmänheten under vintertid. Då blir det lättare att ta sig fram till våtmarken och strandängarna.

Det nya stängslet är ett vanligt fårstängsel med stolpar. Eltrådar som behövs där kor betar kommer vara påslagna under sommarhalvåret. Eltrådarna är inte farliga för barn, men kan göra ont att ta på.

– Så ha extra koll på dina barn när ni är i närheten av stängslet. Detsamma gäller för hundar så håll koll när ni rör er nära stängslet, uppmanar John Ringström.

Ökar naturvärden och biologisk mångfald

Genom att markant utöka betesmarkerna på Stora Amundön gynnas både biologisk mångfald och naturvården, för att få en rikare och mer varierad natur.

Genom att sätta upp stängsel skapas tydliga områden där djuren kan röra sig fritt. De gör också så att personer som inte är så vana vid betesdjur kan använda alla utpekade stigar utan att behöva gå rakt igenom betesmarkerna.

Betesdjur skapar variationsrika miljöer och i öppna landskap gynnas en stor mängd arter av växter, fåglar och insekter. Betet kommer även att gynna Stora Amundöns strandängar.

– Strandängar är en starkt hotad biotop, ett område med naturliga gränser, där vissa växt- eller djursamhällen hör hemma. Strandängarna är särskilt viktiga för vadarfåglar och andra hotade arter som trivs i salta miljöer. I och med denna åtgärd utökar vi mängden betad strandäng, säger John Ringström, naturförvaltare på stadsmiljöförvaltningen.

Så sköts naturreservatet Stora Amundön

  • Det finns många regler och riktlinjer för hur Stora Amundöns naturreservat ska skötas. Det finns begränsningar för vad Göteborgs Stad, som förvaltar naturreservatet, får och inte får göra.
  • Ön har en skötselplan där det bland annat står att strandängar ska betas, att den trädklädda betesmarken och kustheden ska hållas efter genom exempelvis bete.
  • Stora Amundön är också ett viktigt friluftsområde för göteborgarna. Detta kommer också bevaras, genom att det är möjligt att gå in i hagarna och röra sig fritt inom dem. Djuren kommer beta sommartid.
  • Att ön betas är viktigt för naturen och den biologiska mångfalden. Det är också kostnadseffektivt då Göteborgs Stad inte behöver ha personal anställd för att röja och klippa. Det innebär att förvaltningskostnaden kommer att minska, vilket gör att Göteborgs Stad kan göra mer för Stora Amundöns naturreservat.

Länk: Göteborgs Stad: Stora Amundön



Prenumerera så du inte missar något nytt!