Foto: Swedish Presidency of the Council of the EU

2023-06-07 | 2 min läsning

Stort fokus på hur AI kan bidra till hållbarhet

Artificiell intelligens (AI) lyfts som en viktig faktor för att förbättra vårt samhälle miljömässigt, socialt och ekonomiskt genom att identifiera och motverka ojämlikheter. Nyligen anordnade Europeiska unionens råd och Finansdepartementet en konferens på temat, där ledare och berörda parter från den privata och offentliga sektorn, akademin och civilsamhälle träffades. Göteborgs Stad var med och bidrog med erfarenheter.

– AI har potential att bli ett kraftfullt verktyg för hållbar utveckling men medför också risker som vi måste ta hänsyn till. Det arbetet måste ske på lokal och nationell nivå för att AI ska kunna bidra till en hållbar och konkurrenskraftig tillväxt i Europa, sa civilminister Erik Slottner, som inledde konferensen tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. 

Så testar vi AI för hållbarhet i Göteborgs Stad

Dan Folkesson, digitaliseringschef på Intraservice var under konferensen inbjuden till en paneldiskussion kring AI för hållbara städer och lyfte bland annat två exempel på temat ”AI för hållbara städer”.

  • Proaktivt arbete med vattenläckage. Kretslopp och vatten testar att samla in data från vattendistributionen i realtid. Genom ett analysverktyg som innehåller AI kan de snabbare identifiera läckor och läckage vilket i vissa fall har uppmätts till 20% av vattnet. Målet är att med ytterligare teknik kunna bli än mer proaktiv i att motverka läckage.

  • Screening av elevers läsförmåga. På grundskoleförvaltningen har ett screeningverktyg använts som skannar ögonrörelserna på eleverna när det läser en text. På så sätt går det att få information om elevernas förmåga när det kommer till lästeknik. Det ger ett underlag som kan hjälpa till att individanpassa stöd för respektive elev och följa dess utveckling, samt se ett samband mellan lästeknik och läsförståelse.  

Vad ser du för framtida möjligheter och utmaningar med AI för hållbarhetsarbete?

– Möjligheterna känns enorma, för inom vilka områden behöver vi inte intelligens och de olika AI-tjänsternas förmågor? När vi står inför stora utmaningar i allt från klimatomställning, energiförbrukning och sjukdomar – till våra verksamheter och processer. Jag tänker också att det finns många utmaningar, särskilt nu när teknikutvecklingen går så enormt fort. Den stora utmaningen där är att vi behöver komma fram till hur tekniken kan, bör och får användas. Där behöver vi lyfta frågorna tillsammans och vända oss till etik, moral, personlig integritet och rättssäkerhet. Med det följer vissa regleringar, som kommande AI Act från EU. Där är det viktigt att regleringarna hanterar de utmaningarna – utan att hämma utvecklingen, säger Dan. 



Prenumerera så du inte missar något nytt!