Totalt har 220 seniorer – den äldsta 102 år gammal – anmält sig till rullatorloppet, som anordnas som en del av stadens satsning på ett åldersvänligt Göteborg.
– Det är både hela äldreboenden som anmält sig tillsammans och personer som anmält sig individuellt och det kommer vara en bred variation av gånghjälpmedel med allt från käppar och gåstavar till rullatorer eller rullstolar. Det är även några som kommer att gå med mänskligt stöd, säger Emma Lyrebäck.
Sätt att synliggöra äldre
Rullatorloppet är inspirerat av ett liknande lopp i Oslo, och tanken är – förutom att skapa ett roligt evenemang – att synliggöra äldre i staden. Tisdagens lopp är en testomgång, men om det faller väl ut är det inte alls omöjligt att det blir fler rullatorlopp framöver i andra delar av Göteborg, berättar Emma Lyrebäck.
– Vi har en tanke om att vi ska flytta runt det i stan och inte alltid vara i centrum. Att vi valt att placera det i Trädgårdsföreningen denna gång är för att vi ha maximal spridning och publicitet, och jag hoppas att många göteborgare kommer märka eller höra talas om loppet, säger hon.
”Tänk Göteborgsvarvet”
Själva loppet går av stapeln klockan 12 den 1 oktober och utgår från Bältespännarparken. Därifrån går deltagarna en slinga på 600 meter genom Trädgårdsföreningen och tillbaka till Bältespännarparken igen.
– Målet är att det ska vara så likt andra lopp som möjligt – tänk Göteborgsvarvet. Det kommer att vara underhållning längs banan, scener med musik, prisutdelning och andra festligheter – go stämning helt enkelt, säger Emma Lyrebäck.
Utsmyckning premieras
Ingen tidtagning kommer att göras under loppet men däremot kommer priser delas ut för bästa utsmyckning av deltagare och gånghjälpmedel.
– Jag tror vi kommer få se gånghjälpmedel som vi aldrig sett dem tidigare. Alla som är med kommer också ha chans att vinna priser via utlottning, säger Emma Lyrebäck.
