2024-03-25 | 2 min läsning

Strandstädarbåten är i gång för säsongen

2024-03-25 | 2 min läsning
Strandstädarbåten är i gång för säsongen
Göteborgs Stads strandstädarbåt är sjösatt. Målet är att städa över 200 öar innan den tas in för säsongen i höst. Allmänheten kan vara till hjälp genom att använda Strandstadarkartan.se

Två personer – som på sommaren får tillskott av feriearbetare – jobbar på Göteborgs strandstädarbåt. Fram till hösten kommer de att jobba hårt med att plocka bort allt skräp som blåst in på stränderna under vintern.

– Mycket av det som städas upp är fiskerelaterat som tampar, bojar och trasiga nät. Men även sådant relaterat till allmän sjöfart. Det handlar om dunkar och andra tappade grejer. Framför allt hittas mycket mjukplast som kanske slitit sig från last som varit inplastad, säger Mikaela Löfgren, förvaltare natur på stadsmiljöförvaltningen.

Foto: Göteborgs Stad

Städar inte badplatser

Medarbetarna på strandstädarbåten har som mål att städa alla öar, kobbar och skär i Göteborgs skärgård, innan båten tas upp i början av hösten. Totalt brukar de hinna städa över 200 öar.

– De städar allt utom våra badplatser. Badplatserna städas av annan personal.

Allmänheten kan vara till stor hjälp när det gäller städningen på öar, kobbar och skär. Den som hittar en skräpig strand kan anmäla det på strandstadarkartan.se.

– Vill man själv hjälpa till att städa, och det är mer än vad man kan ta med sig hem, går det att anmäla ett hämtbehov av säckarna. Tänk då bara på att förankra säckarna eller ställa undan dem en bit. Det blåser och man vill inte att skräpet blåser i vattnet igen, säger Mikaela Löfgren.

Har du städat hela stranden och även forslat undan skräpet är det mycket uppskattat och du fyller i ”städat” på kartan.

Var hamnar skräpet från stränderna?

– Vi kör det till förbränning. Det har pågått lite olika projekt där vi provat att återvinna på olika vis, men mycket av det vi hittar är förorenat så det är svårt. Skräpet blir fjärrvärme i stället. Däremot har vi ett samarbete med Fiskarföreningen Norden som samlar in gamla fiskeredskap, så det tar de hand om och kör vidare till Sotenäs för återvinning.Prenumerera så du inte missar något nytt!