2024-12-02 | 3 min läsning

”Strunta i bäst före-datum och minska matsvinnet”

Andreas Jakobsson vill att det ska vara förbjudet för matbutiker att slänga mat. Öl är en vanlig sak som han hittar när han dumpstrar mat. Detta då butiker slänger ett sexpack med öl om en burk är skadad. Foto: Johan Flanke
2024-12-02 | 3 min läsning
”Den enda funktionen för bäst före-datum är att få folk att slänga mat!”. Det säger Andreas Jakobsson, författare och matsvinnsexpert, när han föreläste på stadsbiblioteket i förra veckan.

Andreas Jacobssons budskap är att det går att äta maten efter att bäst före-datumet har passerat, men att smak, lukt och konsistens kan ändras. Han menar att problemet med att mat slängs finns i hela kedjan från produktionen och till hushåll och restauranger.

För att komma bort från matsvinn i matbutikerna vill han att det ska vara förbjudet för dem att slänga mat och att sälja frukt, grönsaker och rotfrukter i flerpack.

Andreas fyra råd för att minska matsvinnet:

  • Handla saker där bäst före-datumet är på väg att gå ut
  • Handla mat som har trasiga förpackningar
  • Handla frukt och grönsaker som ser konstiga ut
  • Handlar frukt och grönsaker i lösvikt

Här kan du se föreläsningen i efterhand:

Youtube: Andreas Jacobsson föreläser om matsvinn

– Hälften av det som vi hittar när vi dumpstrar mat ur butikernas avfallscontainrar är färska frukter och grönsaker som slängs för att någon enstaka apelsin eller tomat är dålig i ett nät eller i en förpackning, säger Andreas Jakobsson på föreläsning som ordnades av Kretslopp och vatten på den köpfria dagen.

En tredjedel av all mat blir matsvinn

Han började att dumpstra mat för elva år sedan.

– Varför ska jag handla i affären och på så sätt bidra till att ännu mer mat produceras och slängs? säger han.

Strunta i bäst före-datumet, säger Andreas Jakobsson, och visar chokladkakor som han åt upp tre år efter deras bäst före-datum. Foto: Johan Flanke

En tredjedel av all mat som produceras blir svinn. Att producera all mat som inte äts upp bidrar till tio procent av världens utsläpp av växthusgaser.

– Det är mer än vad flyget släpper ut. Sedan bidrar matproduktionen till att skogar skövlas också, säger Andreas Jakobsson.

Utifrån offentlig statistik har han räknat ut att svenska hushåll slänger 6,5 procent av maten som man har köpt. Det handlar bland annat om fil som inte går att trycka ur paketet och mat som bränner fast i kastrullen.

– De flesta sköter sig bra i hemmen. Det finns andra som måste göra mer, säger Andreas Jakobsson.

Han syftar på butiker, storkök och restauranger, men också på matproducenter som kastar frukter, grönsaker och rotfrukter på grund av att de har konstiga former.

”Torrvaror är i stort sett odödliga”

– 33 procent av alla morötter som skördas kastas eller säljs som andraklassprodukter på grund av sina former. Det behövs system för att ta hand om grönsaker som ser konstiga ut, säger han.

Även om han menar att man ska strunta i bäst före-datum uppmanar han åhörarna att vara noga med uppgifter om sista förbrukningsdag och när det gäller kött och fisk.

– Torrvaror som pasta, ris och salt är ju i stort sett odödliga, säger Andreas Jakobsson.

På frågan om det är olagligt att dumpstra konstaterar han att frågan ännu inte har prövats i en svensk domstol.

– Om det ska vara stöld krävs det att någon har förlorat något och mat som butiker slänger har inget värde. Däremot är det ett inbrott om man bryter sönder ett lås för att komma åt den slängda maten, säger Andreas Jakobsson.



Prenumerera så du inte missar något nytt!