HSB Living Lab kallas studentbostäderna. De ingår i forskningsprojektet ”Homes of tomorrow”, som drivs av Chalmers tillsammans med HSB och Johanneberg Science Park. Ett uttalat mål är att få fram innovationer i hemmet som bidrar till en mer hållbar livsstil.
Projektet startar i höst med planering av hur lägenheterna ska se ut, vad som ska hända i dem och vilka som ska få bo där. Byggstarten inne på Chalmers är planerad till hösten 2013.
Flyttbara bostäder
– Lägenheterna ska byggas på en liten höjd ovanför ”kopparbunken” bredvid elkraftlabbet, där det idag är parkeringsplats, säger Mats Bergh, vd för Johanneberg Science Park.
– Det blir en paviljong, eventuellt flyttbar, så att vi får mobila studentlägenheter. Men vi kan inte klassa det som bostäder, det blir mer av laboratorium än ett konventionellt bostadshus.
Låter som att studenterna får lite rabatt på hyran?
– Så långt har vi inte kommit ännu. Vi håller på att formulera projektet tillsammans med HSB, säger Mats Bergh.
Sensorer i rummen
Tanken är att studenterna är med och testar sådant som vattenåtervinning, solcellslösningar, miljövänliga byggmateriel eller smarta bokningssystem för tvättstugan. Fakta och åsikter kan samlas in via webbenkäter eller sensorer och mätare i lägenheterna.
– Vi kommer att ha ett stort utbyte med liknande forskning i Nederländerna, Storbritannien och Tyskland och även en adjungerad professor som ansvarar för Mars habitat vid Nasa, säger Greg Morrison, professor vid Chalmers.
Men det handlar inte bara om teknik. Även mjuka värden ska undersökas, till exempel nya idéer om hur styrelsearbetet i bostadsrättsföreningar kan utvecklas i framtiden.
– Labbet ger oss möjlighet att testa appar, virtuella möten och andra typer av tjänster. Här hoppas vi få svar på vad som lockar den nya generationens bostadsrättsköpare att engagera sig i styrelsearbete, säger Roger Sundbom, affärsområdeschef för Fastighetsutveckling vid HSB Göteborg.
Dela vardagsrum?
– En av de viktigaste mjuka frågorna är att utvärdera olika boendeformer, till exempel hur mycket man är beredd att bo tillsammans med andra, kanske dela vardagsrum, säger Mats Bergh.
HSB Living Lab är bara ett exempel på de samverkansplattformar, Open Arenas, som utvecklas på Johanneberg Science Park.
– Vi skapar förutsättningar för att idéer ska uppstå och sedan förverkligas. Det handlar om möten och samarbeten i den dynamiska miljö där akademi, näringsliv och samhälle blandas, säger Mats Bergh.