Hållbara kläder är kläder som är tillverkade på ett miljömässigt och socialt acceptabelt sätt. Konsument Göteborg tog pulsen på kunskapen hos några expediter i klädhandeln.
Vet de om hur deras kläder tillverkas? Finns det garantier för att det inte är barnarbete? Det är ingen vetenskaplig undersökning, men en liten koll i fem affärer.
Ombads ringa huvudkontoret
Första besöket var hos H&M och vi blev glatt överraskade av en mycket kunnig och hjälpsam personal.
-Den här frågan är viktig och det är bra att den ställs, vi som jobbar får mycket information om hur H&M jobbar, sa expediten. Alla kläder är märkta med vilket land de är tillverkade i och vi har uppförandekoder som vi tillämpar, fortsatte hon.
Vi stegade glatt vidare till Kapp Ahl med vissa förhoppningar om samma resultat. Men tyvärr, expediten visste inte alls var kappan var producerad.
På frågan om barnarbete, så sa hon att de hade fått ”papper på” att kläderna inte producerades av barn. Någon mer information gick inte att få. Ville vi veta mer fick vi lov att ringa huvudkontoret.
Högt pris garanti för schysst produkt?
Skor då? Vi går till Ecco. Ett par kängor avslöjade inte var dom var producerade, men personalen kunde härleda kängan till Portugal på grund av kartongen. Expediten kunde upplysa oss om att Eccoskor tillverkas i flera olika länder.
Ecco har en del egna fabriker och expediten tyckte nog att arbetarna hade det bra efter sina mått mätt. Det fanns till exempel luftkonditionerig i fabrikerna. Detta hade hon sett på film.
Någon modstulna går vi vidare till Peak Performance. En dyr vinterjacka för 3.200 kronor hade okänt ursprung. Expediten visste dock att det inte var något barnarbete, enligt henne var priset en garanti för att det var ”schysst producerat”.
Deras varor tillverkades runt om i världen, men så mycket mer information fick vi inte.
Inget barnarbete i Finland
Ett sista försök, lilla Nanso butiken. Där fick vi veta att alla kläderna tillverkades i Finland, så våra frågor om barnarbete var överflödiga.
I efterhand kollade vi även av affärernas hemsidor. Både Kapp-Ahl och H&M hade utförlig information om sin tillverkning och kedjornas uppförandekoder.
Peak Performance saknade däremot helt information om sin tillverkning eller uppförandekoder.
Fotnot:
”Uppförandekod” är de riktlinjer som klädföretagen kräver att deras underleverantörer följer. Till exempel förbud mot barnarbete, krav på bra arbetsmiljö, löner, fackföreningsfrihet mm.
”Vad har du på dig, människa”, som är ett samarrangemang av Konsument Göteborg och miljöförvaltningen/Agenda 21, äger rum på tisdag kväll den 9 november i miljöförvaltningens lokaler på Karl Johansgatan.