Sverigefinländarna firar sin dag
Det högtidliga firandet på söndagen inleds kl 12 på Gustaf Adolfs torg, där den finska flaggan hissas och politiker håller tal. Sedan bjuder danskonstnären Veera Suvalo Grimberg och sex unga dansare från Mölndals Kulturskola på ett av hennes verk: ”Därifrån Härifrån”. Ett verk som sägs lyfta fram finskhet, svenskhet och sakernas tvåsidighet.
Flaggtåg till Röhsska
Konferencier på Gustaf Adolfs torg är Tarmo Ahonen, ordförande i Sverigefinska delegationen i Göteborg. Klockan 12.45 går ett flaggtåg med sverigefinska barn från olika skolor, från Gustaf Adolfs torg till Röhsska museet på Vasagatan. Där fortsätter firandet med att skådespelerskan Birgitta Ulfsson uppträder, bland annat ska hon läsa muminberättelser på både finska och svenska i Wernstedthallen.
Sedan bjuds det på musik med Timo Nieminen och hans orkester tillsammans med sällskapsdansarna Saanko luvan. Det blir finska tangoklassiker, vemodiga valser och en och annan samba på Röhsska.
Tolv platser i Göteborg
Dagen därpå, måndag 25 februari, följer man upp firandet med en temadag om äldreomsorg på finska. Temadagen hålls i hörsalen, Gustaf Adolfs torg 4, där professor emerita Sirkka-Liisa Ekman föreläser om ”Kommunikation, interaktion och relation – förutsättningar för en fungerande omvårdnad av sverigefinska äldre.”
– Äldreomsorg på finska och förskoleverksamhet på finska är våra två högst prioriterade mål, säger Antti Yliselä, ny planeringsledare i Göteborg för det finska förvaltningsområdet i Göteborg, som nu har funnits i två år.
– Det tredje målet i förvaltningsområdet är kulturen. Där kan föreningar få bidrag till verksamheten som handlar om utveckling av den egna kulturen och språket. Men framför allt prioriterar vi alltså förskolebarnen och de äldre, säger Antti Yliselä.
Rauhala i Lövgärdet
Redan 2003 invigdes Göteborgs första seniorboende för äldre finsktalande, i Västra Gårdsten. Men vad gäller äldreboenden finns idag bara tolv platser i Göteborg som är speciellt avsedda för finländare.
– Det är en avdelning på Lövgärdets äldreboende som heter Rauhala. Dessutom ska det bli sex stycken demensplatser på samma äldreboende, där man nu håller på att anpassa huset och internrekrytera personal, säger Antti Yliselä.
Eftersom det enligt inofficiell statistik finns 28 500 första-, andra- och tredje generationens Sverigefinnar i Göteborg, lär det behövas fler sådana platser.
– Ja, säkert. En av mina arbetsuppgifter i vår blir att kartlägga det behovet. Och även inventera hur många i äldreomsorgens personal som talar finska, det har vi inga färska siffror på, säger Antti Yliselä.
Antti Yliselä är ny samordnare för Göteborg som finskt förvaltningsområde. Foto: Jukka Tuominen