2023-09-20 | 2 min läsning

Sverigefinska rådet söker två nya ledamöter

2023-09-20 | 2 min läsning
Sverigefinska rådet söker två nya ledamöter
Nu söker Göteborgs Stads Sverigefinska råd två nya ledamöter för mandatperioden 2023-2026. Anmäl intresse senast 6 oktober.

Du som identifierar dig som Sverigefinne och bor eller har din huvudsakliga verksamhet i Göteborg är välkommen att lämna in en intresseanmälan för att bli arvoderad ledamot i Göteborgs Stads råd för den Sverigefinska minoriteten.

Välkomnar yngre kandidater

– Alla inom minoritetsgruppen Sverigefinnar är välkomna att söka, men eftersom genomsnittsåldern i rådet är ganska hög välkomnar vi särskilt yngre kandidater att söka, säger Hanna Leppänen Ahonen, planeringsledare för finskt förvaltningsområde/Suomenkielen hallintoalueen suunnitelujohtaja.


Anmäl ditt intresse
Intresseanmälan ska vara inlämnad senast fredag 6 oktober för mandatperioden 2023-2026. Av sekretesskäl kan du bara lämna intresseanmälan i pappersformat.
Mer information om uppdraget och instruktioner för hur du gör din intresseanmälan hittar du här: Göteborgs Stads råd för den sverigefinska minoriteten
 

Göteborgs Stads råd för den sverigefinska minoriteten

  • startade i Göteborg 2014 och består av 17 ledamöter, varav sex från de politiska partierna
  • ansvarar för att lyfta och bevaka den Sverigefinska minoritetens rättigheter när det gäller kommunal service, språk och kultur
  • rådets ledamöter och suppleanter utses av den Sverigefinska minoriteten i Göteborg och fastställs av kommunstyrelsen
  • rådet välkomnar varje år alla med intresse för sverigefinska frågor inom staden till ett öppet möte
  • det finns ungefär 30 000 sverigefinnar i Göteborg.

Finskt förvaltningsområde
Göteborg är sedan den 1 februari 2011 en del av det finska förvaltningsområdet. Detta medför bättre rättigheter för Göteborgs Sverigefinska befolkning enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Exempel på kommunala tjänster som helt eller delvis ska erbjudas på finska språket är äldrevård och barnomsorg.Prenumerera så du inte missar något nytt!