Krabbrace är på gång. Barnen samlar krabbor för fullt och peppas av Åsa Båve på syskonlägret på Klostergården. Bilder: Helena Munther

Att få skapa snygga tygpåsar efter egen design skapar möjligheter att prata, få vänner och att få vara kreativ. Åsa Båve och Bienvenu Samine är behjälpliga.
– Kom och kolla på krabborna, ropar ett barn och visar hur burken med krabbor pyntats av färgglada tångruskor.
Barnen har gjort egna krabbspön med en träbit, snöre och en klädnypa. Förväntningarna är stora inför dagens krabbrace. Några av de äldre barnen har gett sig ut i kajakerna. Syskonlägret hålls på Klostergården som ligger vackert beläget vid havet på Bokenäset och drivs av förvaltningen för funktionsstöd.
”Riskerar att hamna i skymundan”
Åsa Båve är en av lägerledarna som lever med barnen dygnet runt och som inte nog kan understryka hur viktigt det är att syskonen får uppmärksamhet.
– Att växa upp i en familj med ett syskon som har en funktionsnedsättning och som tar mycket fokus gör att syskonen riskerar hamna i skymundan. Det är jätteviktigt att få träffa andra som växer upp i en liknande situation, säger Åsa Båve.
Hon har sett att det finns behov av att reflektera kring det med andra, behov av att få uppmärksamhet för sin egen skull och att få vänner. I år arrangeras tre syskonläger. Det första hölls i påskas. Många av barnen som kom i påskas har kommit tillbaka på sommarlägret.
– Det var lite trevande först när jag inte kände någon, men sen fick jag en ny kompis, berättar ett av barnen.
”Bästa jobbet jag haft”
Barnen har fått möjlighet att måla varsin tygpåse och målar allt från äpplen, bin och hjärtan till monster och drakar i olika färger. Lotta Rausenstierna är aktivitetsledare och förklarar för barnen hur man målar och stryker sedan tygpåsen för att trycket ska hålla i 40 grader.
– Det här är bästa jobbet jag haft. Jag är egentligen präst och lärare. Men det är så meningsfullt att få jobba med barn som behöver det och för deras familjer, säger Lotta Rausenstierna och ler varmt.

3. Hon är egentligen präst men tycker läger är bästa jobbet. Här stryker Lotta Rausenstierna barnens nymålade tygpåsar.
Hon ser barnen som ”små nobelpristagare”, som kan komma långt med rätt stöd.
– Det man gör nu påverkar dem hela livet. Om de fått veta att de är kassa tappar de tron på sig själva. Om någon ser vad de är bra på så kan de gå en helt annan väg i livet. Det är billigt att satsa tidigt. En plats på Kumla är dyrt, säger hon.
”Barnen har fått kompisar och vill komma igen”
Lotta Rausenstierna visar omgivningarna där många frukt- och bärplantor planterats så att barnen ska kunna gå och plocka. En hel båt har fyllts med jordgubbsplantor.
– Vi har även planterat egna pumpakärnor och tänker att barnen ska få plocka sin egen pumpa och fixa inför halloween på höstlovet, säger hon.
Den som har samordnat syskonlägret är Bienvenu Samine, stödpedagog. Han har haft kontakt med föräldrar och fått positiv respons.
– Föräldrarna har sagt att det är fantastiskt. Barnen har fått kompisar och vill komma igen, säger Bienvenu Samine.
Finns plats för fler
Syskonlägret har samlat 22 barn denna sommar, både tjejer och killar blandat.
– Alla som har velat har fått komma. Det finns plats för fler, säger han.
Enligt enhetschefen Robin Wallster finns planer på att hålla syskonläger både till hösten och nästa år. Syskon till barn med funktionsnedsättning som har en insats på förvaltningen för funktionsstöd har möjlighet att ansöka om att få gå på läger.
– Vi har plats för 40 personer och behöver göra oss mer kända så att fler hittar hit, säger Robin Wallster.
FAKTA | Så här ansöker du om läger
Du som har en funktionsnedsättning och är barn, ungdom eller vuxen som bor hemma med din familj kan vända dig till socialkontoret där du bor och ansöka om läger som korttidsvistelse enligt LSS (lagen om stöd och service). Du bor tillsammans i en grupp med lägerdeltagare och personal.
Du som har ett syskon med funktionsnedsättning som har en insats på förvaltningen för funktionsstöd har också möjlighet att ansöka om att få gå på läger.
Läs mer om läger här:
Lägerverksamhet – Göteborgs Stad (goteborg.se)
Kontaktuppgifter:
För frågor om syskonläger, maila: syskonlager@funktionsstod.goteborg.se