Frölundabadet i avskalat skick – allt är utrivet ner till betongen. Foto: Carl Edholm

2024-04-02 | 4 min läsning
Ta en smygtitt inne på Frölundabadet
Frölundabadet har varit stängt för renovering sedan juni 2023. Vårt Göteborg har gjort ett besök för att se hur det ser ut innan renoveringen tar fart.

Det är förvånansvärt tyst och lugnt inne i den rymliga lokalen. Vägg och golvytor av betong uppvisar olika nyanser av grått i mötet med ljuset från de stora fönsterpartierna. Den enda färgklicken är det ljusblå hopptornet som har lämnats intakt.

Mattias Ivarsson, projektledare på stadsfastighetsförvaltningen. Foto: Carl Edholm

– Vi hoppas att hopptornet ska kunna bevaras, men i övrigt blir det totalrenovering från grunden, säger Mattias Ivarsson, projektledare på stadsfastighetsförvaltningen.

Betongstommen ska gradvis byggas på med nya tätskikt och klinker i både bassäng och omklädningsrum. Samtidigt ska alla tekniska installationer som till exempel vattenrening bytas ut.

Betongen i bättre skick än man trott

Innan rivningen började fanns det farhågor att betongen i det drygt 40-åriga badhuset, som invigdes 1980, skulle vara i dåligt skick och att mycket av den skulle behöva rivas. Men betongstommen hade stått sig relativt bra jämfört många andra badanläggningar från den här tiden. Man har även undersökt hur betongens egenskaper påverkats av badmiljön.

– Vi har fått riva den gamla undervisningsbassängen och en del av skvalprännorna i den stora bassängen, och vi kommer att behöva göra punktinsatser och förstärka på vissa ställen, men i det stora hela är det bra skick på konstruktionen. Vi har haft med oss en konstruktör med lång erfarenhet av badhuskonstruktioner och betong. säger Mattias Ivarsson.

Brandsäkerhet och arbetsmiljö i fokus

Just nu pågår upphandlingen av en entreprenör för om- och tillbyggnaden. Under tiden har projektet valt att stanna upp och se över säkerheten och gränsdragningen mot övriga delar av kulturhuset.

– Vi passar på att ta en teknisk paus och gå över arbetsplatsen ordentligt. Arbetsmiljö och brandskydd har varit huvudfokus men vi vill även passa på att förbereda arbetsområdet för en effektiv och störningsfri produktion och minimera övriga risker i kommande arbeten, säger Mattias Ivarsson

Foto: Carl Edholm

På frågan om projektet tagit några extra åtgärder med tanke på branden på Oceana är svaret entydigt:

– Vi kommer att hantera brandskyddet enligt gällande regelverk, i väntan på svar från haverikommissionens utredning av olyckan. Men när sådana här saker händer får vi alla en påminnelse om hur viktigt det är att systematiskt följa upp brandskydd och säkerhetsarbete ute i produktionen, säger Mattias Ivarsson.

Tillbyggnad med utvändig rutschbana och multibassäng

Det finns också ett politiskt beslut om en tillbyggnad av en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten. Den nya delen innehåller även en ny vattenrutschkana, vilket är mycket efterlängtat.

– Den nya undervisningsbassängen kommer att vara ett välkommet tillskott för att höja simkunnigheten i området. Höj- och sänkbar botten gör att bassängen blir tillgänglig för fler personer med olika förutsättningar, så att de kan bada och delta i simundervisning.

Foto: Carl Edholm

Det är än så länge inte helt klart när arbetet med tillbyggnaden av undervisningsbassängen kommer att dra igång, men under våren finns en förhoppning om att börja med förberedande markarbeten.

Så vad kommer badgästerna att möta när de kommer tillbaka, troligen i början av 2026?

– Vi hoppas att känslan ska vara välbekant, men även att ett nytt kapitel startar i badhusets historia. Invändigt kommer de att känna igen sig till viss del, men det mesta är uppdaterat till modern standard med ett annat färgspråk än tidigare. Jag är glad att vi även lyckats med att förhålla oss till det skyddsvärda i den befintliga byggnaden, säger Mattias Ivarsson.

 

Film: Carl Edholm



Prenumerera så du inte missar något nytt!