2016-03-10 | 6 min läsning

Tala om sex är inte haram

– Man kör ju inte bil utan att först ta körkort. Det är likadant med att vara förälder. Innan jag försöker få hit mina barn vill jag först gå den här kursen om hur det är att vara förälder i Sverige. Det säger Mohamed Omar Aadam, som går fördjupningskursen Älskade barn på Integrationscentrum på Andra Långgatan.

Det fnissas en del i klassrummet när Benny Ek-Williamsson från Ungdomsmottagningen ritar upp en kvinnas underliv på whiteboardtavlan.

– Jag vet inte om ni tycker att det här är haram (förbjudet på arabiska), men det är sådant som är viktigt att känna till när man är förälder, säger han.

Hälsar på Integrationscentrum
Benny förklarar att läkare har bevisat att det är fel vad många tror, det vill säga att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Det finns ingen hinna eller något annat som går sönder första gången du har samlag eller för in något i slidan.
2C6E.jpg

Det är en av många frågor som han och hans kollega Lisa Påhlsson får på Ungdomsmottagningen. Idag hälsar de på Integrationscentrum för att berätta om vad de gör i sitt arbete med unga.

Inte haram utan kunskap
Efteråt frågar läraren Asha Adnan vad gruppen tyckte.

– Nej, detta är inte haram, det är kunskap som alla borde känna till, säger en av de tio deltagarna i kursen om föräldraskap. Det är bra att det finns lagar och hjälp för att skydda våra tjejer och killar.

– Utbildning är jätteviktigt, särskilt när det gäller hur det är att vara förälder, säger Mohamed Omar Aadam.

7918.jpg
Han längtar efter att få hit sina barn från Somalia.

Måste veta hur man gör
– Men först måste jag veta hur man gör här i Sverige. Därför går jag den här kursen.

Sedan han fick uppehållstillstånd för ett år sedan, har han läst svenska för invandrare och samhällsorientering, arbetat på restaurang och provjobbat på Volvo Torslanda.

– Nu hoppas jag på fast jobb och gör allt för att ordna mitt liv, säger han och visar upp sin väska där han har allt som behövs för en intensiv dag: skolböcker, pennor, matlådor och ombyte med kläder.

Asha vet hur det är
All undervisning sker på deltagarnas eget modersmål. Idag är det Asha som översätter från svenska till somaliska. Hon och hennes kollegor har alla erfarenhet av hur det är att vara ny i Sverige och de är väl etablerade i det svenska samhället, med högskoleutbildning eller motsvarande.

Själv kom Asha från Somalia på 1990-talet och har uppfostrat flera barn här. Förutom sitt arbete på Integrationscentrum, har hon en affär och sitter med i styrelsen för kommunala Gårdstensbostäder.

Mycket man undrar
– Det är mycket man undrar när man kommer ny till ett land särskilt om man har barn, förklarar hon.

– Hur uppfostrar man barn här, hur fungerar skolan, vad finns det för skyldigheter och rättigheter?

Hittills har hon haft tre föräldraskapskurser.
– Det blir hela tiden fler som vill vara med. Själva idén till kursen kommer från början från deltagarna i våra vanliga kurser i samhällsorientering. I utvärderingarna som vi gör efter varje grupp är det så många som säger att de vill veta mer.

Svårt att hinna gå på djupet
I den vanliga kursen ingår ett block om barn och familj med många värderingsövningar.

– Men det är svårt att kunna gå ordentligt på djupet, säger Asha .

På de cirka 60 ordinarie timmarna ska allt hinnas med – alltifrån hur det är att födas i Sverige till praktiskt vardagsliv, rättigheter och skyldigheter till att åldras. I fördjupningskursen finns mer tid till diskussioner om exempelvis hur man sätter gränser både för det lilla och det större barnet.

Det svenska sättet skiljer sig från i många andra länder.

– I Sverige ger vi våra barn mer och mer frihet ju äldre de blir, i andra kulturer är det tvärtom. Det är viktigt att tala om tillsammans och hur man som förälder handskas med frihet, ansvar och gränssättning. Det brukar alltid väcka mycket diskussioner.

Kursen i föräldraskap är ett samarbete mellan Integrationscentrum och Studiefrämjandet som tagit fram materialet Älskade barn. Tillsammans erbjuder de utbildning för cirkelledare som vill hålla kursen bland det 30-tal föreningar som Integrationscentrum samarbetar med när det gäller samhällsinformation till nyanlända.

Många deltagare efterlyser också andra fördjupningskurser. Därför har Integrationscentrum även startat kurser i digital kompetens. Ett annat ämne som står högt upp på önskelistan är mer kunskap om svenskt arbetsliv.

– Vi håller just nu på att utreda hur vi kan möta det angelägna behovet, säger Maria Ottosson.

37B2.jpg



Prenumerera så du inte missar något nytt!