Under hela oktober pågår en informationskampanj kring cybersäkerhet i Sverige. Satsningen Tänk säkert ska få människor att bli mer medvetna om vilka risker som finns på nätet. Foto: Vojtech Okenka/pexels.com

2024-10-01 | 2 min läsning
Tänk säkert på nätet för att inte bli lurad
Tisdag 1 oktober startar den nationella informationssatsningen Tänk säkert. Syftet är att öka kunskapen kring hur man beter sig säkert på nätet och hur man kan skydda sig mot att bli lurad

Under oktober pågår en årlig informationssäkerhetsmånad i hela EU. I Sverige heter satsningen Tänk säkert och drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen. Kampanjen riktar sig både till privatpersoner och företag. Genom information och konkreta tips hoppas man kunna öka medvetenheten och hjälpa människor att undvika risker och fallgropar.

Linda Larsson är informationssäkerhetsansvarig på Göteborgs Stad. Foto: Göteborgs Stad

– På grund av att allt är digitaliserat är vi alla utsatta i dag. Men kunskapsnivån är tyvärr fortfarande låg och de cyberkriminella ligger alltid steget före. Det är därför den här kampanjen är viktig. Informationssäkerhet är ingenting vi har utan något vi gör varje dag, säger Linda Larsson, informationssäkerhetsansvarig, CISO, i Göteborgs Stad.

Tänk säkert – agera smart

I oktober anordnas informationssäkerhetskampanjen Tänk säkert av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Polisen.

Syftet med kampanjen är att förbättra informationssäkerheten hos allmänhet och småföretagare. Årets kampanj har tre teman: Nätfiske och skadlig kod, Digital identitet och Säkrare på nätet.

Länkar:

Mycket information på hemsidan

Linda Larsson tipsar om att gå in på MSB:s hemsida där det finns mycket bra information och även digitala utbildningar. Där finns också en broschyr med checklistor och handfasta råd om vad man ska och inte ska göra för att få ett säkrare uppkopplat liv.

– Broschyren innehåller många bra tips. Som att inte läcka sitt lösenord, klicka på osäkra länkar eller legitimera sig med bank-id om någon ringer dig och ber om det. Nu med AI är det också väldigt viktigt att vara källkritisk. Tänk till en extra gång om något verkar vara lite för bra för att vara sant. Agera smart helt enkelt, säger Linda Larsson.



Prenumerera så du inte missar något nytt!