2025-05-13 | 3 min läsning

Teckenspråk i fokus på Svenska teckenspråkets dag

Sedan 2023 finns en dövflagga som används världen runt för att fira, uppmärksamma och synliggöra teckenspråk, döva och dövsamhället. Foto: Sveriges dövas riksförbund.
2025-05-13 | 3 min läsning
Onsdag 14 maj är det Svenska teckenspråkets dag. Det uppmärksammas med guidade teckenspråkstolkade visningar på Sjöfartsmuseet akvariet och Göteborgs konstmuseum.

Under lång tid bedrevs undervisning i dövskolor på talad svenska och teckenspråk var förbjudet att använda. På grund av det var kunskapsnivån hos döva låg. Men den 14 maj 1981 erkände Sveriges riksdag teckenspråk som dövas modersmål och undervisningen började hållas på teckenspråk. 

– Jag var elva år då och det var en stor omställning för mig. För första gången fick jag använda mitt språk i skolan. Jag slapp bli bestraffad och skämmas för det. Efter den 14 maj fick vi för första gången förklaringar och undervisning på vårt språk, säger Lena Johansmide, verksamhetsutvecklare på Teckenspråksforum på Demokrati och medborgarservice och som är döv sedan födseln.

”Kampen för vårt språk, rätten till det och tillgängligheten i samhället fortsätter. Kunskap, tillgänglighet och möjlighet till arbete och studier är det som behöver lyftas inom staden och hos politikerna. I dag har många döva svårt att få arbete på grund av samhällets okunskap.”

Lena Johansmide

Lena Johansmide, verksamhetsutvecklare på Teckenspråksforum.

Årligt firande av teckenspråket

För att öka medvetenheten och höja kompetensnivån om teckenspråk och dövas livsvillkor firas Svenska teckenspråkets dag årligen den 14 maj. Enligt tradition anordnar Göteborgs Stads informations- och kunskapscenter Teckenspråksforum arrangemanget Teckenspråk i fokus. I år uppmärksammas det den 15 maj med teckenspråkstolkade guidningar på Sjöfartsmuseet akvariets utställning Oceanista, akvariumet Korallhavet och Gatenhielmska reservatet. På Göteborgs konstmuseum hålls en teckenspråkstolkad visning av konstutställningen Apokalyps den 14 maj.

– Kampen för vårt språk, rätten till det och tillgängligheten i samhället fortsätter. Kunskap, tillgänglighet och möjlighet till arbete och studier är det som behöver lyftas inom staden och hos politikerna. I dag har många döva svårt att få arbete på grund av samhällets okunskap. Döva som studerar högre utbildningar får inga jobb trots att de tagit examen. Vi finns och vi vill bidra till samhället, säger Lena Johansmide.

Göteborg en bra stad för döva

Trots att det finns mycket kvar att arbeta med tycker hon att Göteborg är en bra stad att bo i som döv. Det finns ett medborgarkontor för döva, ett dövteam och ett dövblindteam. Det finns även bland annat äldreboende, arbetsförmedling, folkhögskola, SFI, psykiatri och idrottsförening för döva.

– Det vi saknar är bra och trygg äldreomsorg i form av hemtjänst. Det finns teckenspråkig hemtjänst, men de är få, säger Lena Johansmide.

Svenska teckenspråkets dag

Apokalyps

Vad: Visning av konstutställningen Apokalyps. Från yttersta domen till klimathot.

Var: Göteborgs konstmuseum, Götaplatsen.

När: 14 maj, klockan 18:00–19:00.

Hur: Ingen förbokning krävs. Entrébiljett 70 kronor behövs.

Korallhavet

Vad: Akvariets marinbiologer berättar om akvariet.

Var: Samling framför akvariet Korallhavets största ruta, Sjöfartsmuseet Akvariet, Karl Johansgatan 1–3.

När: 15 maj, klockan 18:00–18:30.

Hur: Ingen förbokning krävs. Ingår i entrébiljetten för 70 kronor.


Gatenhielmska reservatet

Vad: Stadsvandring i reservatet bland de gamla husen.

Var: Gatenhielmska huset, Stigbergstorget 7.

När: 15 maj, klockan 18–19.

Hur: Begränsat antal platser, förbokning krävs på Sjöfartsmuseets hemsida


Oceanista – mode och havet
Vad: Introduktion till utställningen om de maritima influenserna i modevärlden.

Var: Oceanista, Sjöfartsmuseet Akvariet, Karl Johansgatan 1–3.

När: 15 maj, klockan 17:30–17:50.

Hur: Begränsat antal platser, förbokning krävs på Sjöfartsmuseets hemsida

Länk: Göteborgs Stad: Teckenspråk i fokus



Prenumerera så du inte missar något nytt!