Teckenspråkets dag på Röhsska
När Sveriges riksdag den 14 maj 1981 erkände teckenspråket som de dövas första språk och undervisningsspråk, var det ett historiskt beslut. Ingen annanstans i världen hade teckenspråket samma status. Sedan dess uppmärksammas Teckenspråkets dag varje år den 14 maj.
Visuellt språk men dolt i samhället
– Oftast har det varit de lokala dövföreningarna runt om i landet som stått för arrangemangen, men i år gör vi det till ett stort öppet event på Röhsska museet, säger Sofia Olsson Lönn, utvecklingsledare på WeSign Teckenspråk och kultur, som är en del av ABF.
– Hela dagen kommer att vara en manifestation för att synliggöra ett språk som är visuellt men väldigt dolt i samhället.
Det digra programmet inleds av ett tolkat invigningstal av Sture Carlsson, t f kulturchef i Västra Götalandsregionen och Jenny Nilsson, ordförande i ungdomssektionen för världsförbundet för döva.
Paneldebatt, poesiperformance och utställning
En paneldebatt under rubriken ”Gemenskap i olikheter” tar sikte på kulturarvet för teckenspråkiga medborgare. Vidare bjuder eftermiddagen på Poesi-performance, workshop för barn och unga, och en teckentolkad guidad runt museet.
Klockan 17.30 invigs utställningen ”Västra Götaland goes Milano goes Röhsska” som en del av museets ordinarie verksamhet.
– Ytterligare en bra möjlighet att möta en publik som annars kanske inte kommer i kontakt med teckenspråket, säger Sofia Olsson Lönn.
Likställt med de fem minoritetsspråken
Bakom tisdagens arrangemang står förutom WeSign/ABF Västra Götaland och Röhsska museet även Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Göteborgs Dövas förening, Föreningen dövblinda i Väst och ABF Göteborg.
Samarbetet mellan WeSign /ABF Västra Götaland och Västra Götalandsregionens kulturnämnd är ännu bara i sin linda, men redan nu planeras för nya mötesforum.
– Vi ser det här som ett starskott för att kunna vara med utvecklingen av att göra teckenspråket mer synligt i kulturutbudet i regionen. Man kan tänka sig att det blir mer samverkan under året, och nästa års Teckenspråkets Dag skulle kanske kunna bli en stor happening i en annan stad i regionen, säger Sofia Olsson Lönn.
Sedan några år tillbaka är teckenspråket – som man tror behärskas av cirka 30 0000 svenskar – likställt med de fem nationella minoritetsspråken i Sverige.