2002-03-08 | 4 min läsning

Terrordåden 11 september hotade TUR-mässan

Aldrig tidigare har TUR-mässan hamnat i en mer hotfull situation. Terrorattackerna 11 september drabbade inte bara USA, utan hela den internationella reseindustrin. Plötsligt gungade marken under TUR-teamet i Göteborg. Men mässan blir av nu i mars, om än i mindre omfattning än på flera år.

Att TUR 2002 genomförs som planerat på Svenska Mässan 21–24 mars (öppet för allmänheten 23–24 mars) vittnar om mässans inneboende kraft.

– Ja, vi lyckades rida ut stormen, pustar projektledaren Mona Skoglund.

– Men visst var vi oroliga över återbuden. Flera av våra största utställare drabbades hårt. Stora flygbolag som Swissair och Sabena och flera resebyråer gick omkull.

TUR-mässan, med den välkända ballongen som symbol, är ju ett i högsta grad internationellt evenemang. Representanter för ett hundratal nationer kommer varje vår till Göteborg för att locka oss att resa just till deras ställe.

Och varje år drar mässan storpublik: mellan 50.000 och 60.000 besökare. I antal nationer räknat kan evenemanget bara jämföras med friidrotts-VM. Med den väsentliga skillnaden att TUR arrangeras varje år, sedan 1984.

Kunde blivit värre

Fram till i år har mässan bara blivit större och större. Nu minskar den sålda ytan något – från 16.500 till drygt 15.000 kvadratmeter, vilket motsvarar 1998 års nivå.
Men det kunde blivit mycket värre.

– Ja, vi var riktigt oroliga ett tag i höstas. Då såg det mörkt ut, erkänner Mona.
Terrorattackerna i USA 11 september innebar en kalldusch för hela rese- och turistindustrin och gjorde att världsturismen minskade för första gången på över 50 år, sett till hela året 2001. Under årets sista fyra månader var minskningen 11 procent. Turismen till Nordamerika störtdök, men även Mellanöstern (– 30 procent) och Asien (– 24 procent) drabbades hårt.

Under sådana omständigheter är det inte lätt att få ihop en resemässa! Men TUR-teamet arbetade vidare och lyckades locka nya utställare, som till delvis kompenserar avhoppen. När dimmorna skingras visar det sig alltså att minskningen blev marginell, cirka åtta procent. Och den ligger helt på utlandsavdelningen.

Den svenska avdelningen är större än någonsin och upptar 40 procent av mässans yta, mot normalt 30 procent. Hela Sverige representeras: över 500 utställare från norr till söder ställer ut. Störst i år är Småland, som bland annat profilerar glasbruk och högaktuella Astrid Lindgrens värld. Göteborgs egen monter hamnar först på sjunde plats.

Danmark satsar stort

I utlandsavdelningen gör Danmark en jättesatsning med alla tiders största nationspaviljong: 1 200 kvadratmeter.

– I terrordådens spår finns en tydlig tendens bland svenska resenärer att hellre röra sig inom Norden än att göra långväga flygresor. Vi vill naturligtvis rida på den vågen, säger Mattias Rindberg på Danska Turistbyrån.

I fjol reste tre miljoner svenskar till Danmark och stod för 2,3 miljoner övernattningar. Rekord, förstås. Ändå tror man att årets siffror kan bli ännu bättre! Man tänker bland annat locka med dansk design (i år firas 100-årsminnet av den legendariske möbeldesignern Arne Jacobsen).

Andra lockbeten som lyfts fram på TUR är Snapserutten, en snitslad bilväg längs danska kroer och Læsö, seglarön med inbjudande sandstränder, mitt i Kattegatt.



Prenumerera så du inte missar något nytt!