2023-12-12 | 3 min läsning

Trädgårdsföreningen berättar julgruppens historia

Trädgårdsföreningen samarbetar med elever på Munkeröds Floristutbildning som sätter ihop julgrupperna till utställningen Av längtan till dig. Foto: Johanna Knutsson
2023-12-12 | 3 min läsning
Traditionen att sätta samman blommor och dekorationer till en julgrupp har gamla rötter. Nu hyllar Trädgårdsföreningen den omtyckta traditionen med en utställning i Palmhuset. 

Förr var det bråda dagar i Trädgårdsföreningen strax innan jul. I det som idag är Alfons Åbergs kulturhus låg Fröhandeln som tog emot beställningar och levererade julgrupper över hela stan. Att skicka hälsningar till nära och kära med en julgrupp var populärt och till och med sjömän gjorde beställningar från andra sidan jorden.

Foto: Johanna Knutsson

­­─ Det skedde via telegram som behövde vara korta och därför användes olika koder för de hälsningar man ville skicka med sin julgrupp, berättar Johanna Knutsson, planeringsledare på stadsmiljöförvaltningen.

Hon arbetar med en historisk utställning om julgrupper som invigs i Palmhuset i Trädgårdsföreningen den 13 december och som är ett samarbete med elever på Munkeröds floristutbildning.

En lång historia

Utställningen heter Av längtan till dig och skildrar trender genom julgruppens historia.

─ När man började göra julgrupper i slutet av 1800-talet använde man sig av det man hade hemma. Det kunde vara en korg eller ett gammalt kokkärl som fylldes med de växter som fanns i den närmaste naturen. Julgrupperna var mycket enklare och ofta mindre än de vi ser idag.

Foto: Johanna Knutsson

Traditionen att återanvända olika kärl och även växter fanns kvar länge. Men allt eftersom människor fick det bättre ställt och konsumtionssamhället växte fram kom julgrupperna att förändras från år till år. På 70-talet började man dekorera med små svampar, på 80-talet kom julstjärnan och vid millennieskifte gjorde glittret entré.

Elever på Munkeröds floristutbildning har fått i uppgift att även förutspå framtidens trender och man kan ana en tillbakagång till återanvändning av kärl och växter.

─ De har bland annat använt gamla krukor som de har klätt in i blad och krukväxter som man kan ha kvar efter jul utan juldekorationerna, säger Johanna Knutsson.

En annan framtidstrend är att sätta ihop växter som trivs i samman miljöer, för att skapa bättre hållbarhet på julgruppen.

Granar skickar kodade hälsningar

I Palmhusets utställning finns även fem stora granar där besökarna, precis som sjömännen, kan lämna hälsningar till nära och kära med hjälp av samma koder som sjömännen använde. Så ser du en lapp på med ditt namn och koden BAE är vill någon säga dig att ”En dag är jag hemma igen!” och står det FBS vid ditt namn vill någon att du ska veta att ”mitt hjärta klappar bara för dig”.



Prenumerera så du inte missar något nytt!