Trafiken har minskat under rusningstid på vardagarna under covid-19-pandemin. Däremot har Trafik Göteborg fått fler läsare. Foto: Trafik Göteborg

Magnus Vennersten, kommunikationsansvarig på Trafik Göteborg. Foto: Trafik Göteborg
Trafik Göteborg är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Västtrafik och Trafikverket. Uppdraget är att hjälpa trafikanter att planera sina resor i Göteborgsregionen.
– Vi har olika kanaler där vi går ut med vår trafikinformation. trafikgoteborg.se är webbplatsen för nyheter och även annat material, säger Magnus Vennersten.
På trafikgoteborg.se skrivs det om pågående projekt i staden, alltså planerade händelser som kan störa trafiken.
Nyhetsbrev med planerade händelser
Ett nyhetsbrev med planerade händelser för veckan därpå skickas ut på fredagarna. Det har ungefär 6000 prenumeranter.
– Ganska många av dem är verksamheter, så vi tror att vi har betydligt fler läsare. Ett bra tips till företag med intranät är att prenumerera på nyhetsbrevet så att medarbetarna kan ta del av större händelser.
Når flest på sociala medier
De flesta nås av trafikinformationen via sociala kanaler. Trafik Göteborg finns på Facebook och Instagram.
– Vi skulle önska att alla som rör sig inom en timmes pendling till och från Göteborg aktivt går in på trafikgoteborg.se och läser våra nyheter. Vi vet att det finns intresse för trafikinformation, men man söker inte upp den aktivt alla gånger, säger Magnus Vennersten.
Det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet för att nå ut till riktigt många trafikanter är att sponsra inlägg i sociala kanaler
– Då kan vi även rikta inläggen till vissa geografiska områden eller till fotgängare, cyklister, bilister eller kollektivtrafikresenärer, säger Lars Andersson, trafikredaktör.
Trafiken.nu visar händelser i realtid

Lars Andersson, trafikredaktör på Trafik Göteborg. Foto: Trafik Göteborg
Det finns också en kanal för händelser som inte är planerade, till exempel om det inträffar en olycka som påverkar trafiken. Den sidan heter trafiken.nu. Den finns också som app, laddar man ner den kan man välja att få notiser när något händer. Appen har laddats ner drygt 63 000 gånger.
– Har man både appen och följer oss på Facebook, då får man komplett täckning, det är tanken, säger Lars Andersson.
Några aktuella händelser framöver?
– Marieholmstunneln öppnar den 16 december. Det är intressant hur den kommer att påverka trafikens flöde i staden, förhoppningsvis kommer den att avlasta Tingstadstunneln och Gullbergsmotet. I mellandagarna (27 december) stängs ett av tunnelrören i Götatunneln. Till skillnad från förra gången blir det inte enkelriktat utan man kan köra i båda riktningar i ett av rören, det kommer att innebära att det blir trångt i ett halvår, säger Magnus Vennersten.
Arbetar med trafikledning
Förutom trafikinformation arbetar Trafik Göteborg också med trafikledning.
– Trafikledare arbetar dygnet runt med att övervaka, styra och leda trafiken. De har också mycket samarbete med räddningstjänst och Vägassistans, säger Magnus Vennersten.
På sajten finns också en länksamling där man kan ta reda på det mesta när det gäller trafik. Allt från hur man felanmäler något på en cykelbana till höjden på tunnlar för lastbilschaufförer.
Har ni märkt av pandemin och i så fall hur?
– Vi följer upp veckovis för att se hur trafiken utvecklas och påverkas. I början minskade trafiken med 13 – 14 procent under rusningstrafik på vardagar. Nu är det fyra procent, jämfört med samma period förra året. Vi märker att trafiken gått ner, men vi märker inte att vi fått färre läsare, snarare tvärtom. Vi ser inte den logiska kopplingen där, mer än att vi måste fått fler som känner till att vi finns, säger Magnus Vennersten.

I mellandagarna stängs ett av tunnelrören i Götatunneln. Till skillnad från förra gången blir det inte enkelriktat utan man kan köra i båda riktningar i ett av rören. Foto: Trafik Göteborg