2019-10-24 | 1 min läsning

    Trygghetssatsningar för unga i Torslanda och Biskopsgården

    Med förebyggande och utåtriktade åtgärder fortsätter Västra Hisingen med trygghetssatsningar för att hålla unga borta från gängkriminalitet och droger. Satsningarna sker i nära samarbete med de boende i stadsdelen.

    – När det handlar om invånarnas trygghet finns inga kompromisser. Uthålligt arbete med långsiktig satsning på trygghetsbevarande aktiviteter är den enda vägen framåt och vi avser att prioritera verksamhet riktat till ungdomar i stadsdelen, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör i Västra Hisingen.

    Bland trygghetssatsningarna ingår bland annat en ny fritidsgård i Torslanda, flera individuellt inriktade satsningar på unga i riskzonen, trygghetsvandringar, högskoleutbildade ungdomssekreterare ute bland invånarna och fortsatt nära samarbete med såväl bostadsbolagen som de boende i Biskopsgården.

     – Dessa satsningar på aktiviteter kostar stadsdelen resurser, men för varje satsning vi gör får vi alla i staden tusenfalt tillbaka. Bara att förhindra en misshandel med allt vad detta innebär betyder två miljoner intjänade kronor för samhället. Och då har vi inte räknat in alla övriga kostnader i mänskligt lidande, otrygghet och annat som tar lång tid att läka, säger Sergio Garay.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!

    FAKTA | FAKTA | Västra Hisingens satsning på trygghetsskapande aktiviteter 2019/2020 

    • Ung i Västra Hisingen – Flera olika insatser, bland annat med särskilda ungdomssekreterare som arbetar på individnivå med unga i Torslanda och Biskopsgården. De erbjuder stöd och rådgivning och arbetar uppsökande både dag- och kvällstid, sju dagar i veckan. Därtill sker ett nära samarbete mellan socialtjänst, skola, polis och fritid för att koordinera insatserna tillsammans med den aktuella ungdomen.
    •  Trygg i Västra Hisingen – Samverkan mellan polisen och stadsdelen för att göra området tryggare.
    •  Invånarrådet i Biskopsgården – invånare i Biskopsgården träffar regelbundet stadsdelens tjänstemän och lyfter vad de önskar att stadsdelen ska jobba med.
    •  Liv utan våld: Hemma – Ett projekt där föräldrar, barn och förskolepersonal intervjuas om vad som behövs för att barn ska få växa upp utan våld. Projektet ingår i stadsdelens arbete med våld i nära relationer.
    •  Inslussningsprojekt – Ett samverkansprojekt mellan stadsdelen och kriminalvården med syfte att skapa bra förutsättningar för frigivna att inte återfalla i kriminalitet.
    •  Föreningsvandring – Fler vuxna som syns i offentliga miljöer skapar trygghet, så stadsdelen erbjuder föreningar 500 kronor per pass för att gå runt i Torslanda och Biskopsgården som synliga vuxna.