Hos Regionarkivet finns arkiv från verksamheter inom Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Det kan vara handlingar från till exempel skolor, sjukvård, stadsbyggnad, lokaltrafik och kommunfullmäktige, men också material från folkrörelser och föreningar. Arkiven sträcker sig långt tillbaka i tiden och en del av de äldre ritningarna och fotografierna har fram tills nu varit registrerade i olika databaser.
– Tekniken började bli gammal och vi behövde hitta ett modernare objektsregister. Valet föll på Digitalt museum, som är en digital publiceringssida för museum och arkiv. Genom att publicera våra objekt där, blir de också sökbara och tillgängliga för allmänheten, säger Helena Mattisson, arkivarie på Regionarkivet.
Arkivens dag
- Arrangeras andra lördagen i november varje år
- Årets tema är Arbete och fritid
- Under dagen bjuder arkiv runt om i landet bland annat in till öppet hus och allmänheten har möjlighet att ta del av dokument, bilder, utställningar och föredrag
- Målsättningen med Arkivens dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet
Fyra samlingar med Göteborgsarkitekter
I samband med Arkivens dag den 9 november är det dags för Regionarkivets lansering på digitaltmuseum.se. Som ett första steg publicerar Regionarkivet åtta olika samlingar.
Fyra av dem innehåller ritningar från kända Göteborgsarkitekter: Viktor von Gegerfelt, Adrian Crispin Peterson, Hans Hedlund och Arvid Bjerke. De ligger bakom några av Göteborgs mest kända byggnader, till exempel Saluhallen, Schillerska gymnasiet, Wernerska villan, Fiskekyrkan, Konsthallen och Konstmuseet.
– Arkitektsamlingarna innehåller tusentals ritningar där de allra flesta inte varit publicerade tidigare. Och eftersom alla de här arkitekterna varit döda i mer än 70 år kan man fritt ladda ner bildfiler från samlingarna, säger Eva Karlsson, avdelningschef på Regionarkivet.
Öis bilder ger inblick i svensk idrottshistoria
På Regionarkivet finns också Göteborgs föreningsarkiv med material från folkrörelser och föreningar.
I samband med lanseringen på digitaltmuseum.se, blir runt 1 000 fotografier från Örgryte idrottssällskap tillgängliga för allmänheten. Bilderna är tagna mellan 1890 och 1950 och ger en unik inblick i svensk idrottshistoria.
– Samlingen innehåller fotografier på tävlingar, pokaler och föreningsmedlemmar, främst inom fotboll och friidrott, säger Helena Mattisson.
Artur Nilsson skildrade livet i hamnen
Den största fotosamlingen innehåller 3 700 fotografier tagna av Artur Nilsson, en av Göteborgs mest framstående fotografer och akvarellmålare.
– Artur Nilsson var konstnär och har tagit många vackra Göteborgsbilder. Han fotograferade mycket fartyg och hamnarbetare, men också konstnärer, säger Helena Mattisson.
Mer material på gång
På digitaltmuseum.se blir allt material sökbart för allmänheten och den som vill kan också ladda ner bilder, kartor eller ritningar. Till varje fotografi, karta eller ritning finns också information om upphovsrätt och hur bilden får användas.
Regionarkivet på Digitalt museum
Från och med lördag 9 november finns åtta av Regionarkivets samlingar publicerade på webben:
- Göteborgs byggnadsnämnds äldsta kartor
- Göteborgs byggnadsnämnds äldsta ritningar
- Arkitekt Arvid Bjerkes ritningar
- Arkitekt Hans Hedlund ritningar
- Arkitekt Adrian Crispin Petersons ritningar
- Arkitekt Viktor von Gegerfelts ritningar
- Artur Nilssons fotosamling
- Örgryte idrottssällskaps bildsamling
Regionarkivet kommer löpande att publicera fler samlingar och även ljudinspelningar och filmer.
– Att tillgängliggöra det som finns i arkivet är en viktig del av vårt uppdrag. Det känns fantastiskt att vi kan göra det på det här sättet, säger Eva Karlsson.
Digitalt museum
- Digitalt museum är en databas och söktjänst med samlingar från museum och arkiv
- Här finns bland annat fotografier, föremål, ritningar, designföremål, konstverk och artiklar
- På den svenska sidan finns 109 museer och arkiv representerade
- Den innehåller 4,4 miljoner objekt och 2,6 miljoner fotografier
Länk: Digitalt museum