Två Göteborgslärare tipsar kollegor i nyskriven bok
Klockan ringer ut för dagen på Tångenskolan och eleverna har bråttom ut. Några stannar kvar och pratar med sin lärare, Theres Kareld, som snart har jobbat ett halvår på skolan. Theres svarar på frågor i tur och ordning samtidigt som hon rättar till jackan på en elev och ger beröm för något som var bra.
– Vi pratar mycket om förhållningssätt i skolan, både oss lärare emellan men också med barnen. Det fungerar inte att skälla på barn, då hamnar man i en negativ spiral. Det är viktigt att behandla dem med respekt och ge beröm när de gjort något bra, säger Theres.
Hur är det att vara lärare?
Innan Theres började på Tångenskolan gjorde hon sin lärarpraktik hos en annan lärare på skolan, Charlotte ”Lottie” Georén Sprung. Det var då som de båda fick en fråga från Theres lärare på lärarhögskolan, om de ville skriva en bok tillsammans med henne.
Ganska snart kom de fram till att boken skulle handla om den tidiga svenskundervisningen och ha tre olika perspektiv, lärarstudentens, lärarens och läraren på lärarhögskolans.
– Vad jag vet finns det ingen liknande bok som berättar om hur det är att bli lärare, vara lärare och att undervisa blivande lärare, säger Lottie.
Redan under tiden som de skrev på boken visade det sig att det fanns ett stort sug efter just den här typen av bok som beskriver precis hur det är, vilka tankar som snurrar i huvudet.
– Jag beskriver bland annat hur trött och förvirrad jag kunde vara under praktikperioden och jag har fått många uppskattande kommentarer från studenter som känner likadant. De tycker det känns bra att läsa om att det är helt normalt att känna så här i början och att det brukar lösa sig efterhand, säger Theres.
Förhållningssätt – en röd tråd
Lotties kapitel handlar förstås om hur det är att vara lärare, samtidigt som de beskriver metoder för att jobba med läsning och skrivning.
– Den löpande röda tråden genom boken handlar om förhållningssätt och hur man pratar till eleverna. Jag försöker bemöta alla som jag själv skulle vilja bli bemött, säger Lottie.
Men det händer förstås att både Lottie och Theres trillar dit och skäller på klassen ibland.
– Då är det viktigt att vi upptäcker att vi gjort fel och rättar till det, så att det inte blir en negativ spiral.
Lotties budskap till lärarstudenterna är att våga prova nya saker och våga göra fel.
– Om vi inte vågar göra fel kan vi inte förbättra. Att vara lärare innebär också att yrket är i ständig förändring och att du måste hänga med i utvecklingen. Det är det som gör jobbet så spännande.
Världens roligaste jobb
”Änglaspråk och magplask” finns nu ute i bokhandeln efter många korrekturvändor och givande diskussioner mellan författarna. Hur känns det att ha skrivit en bok?
– Det känns roligt och det har varit mycket lärorikt men också jobbigt. Jag har lärt mig mycket om mig själv och fått många nya perspektiv på läraryrket som jag nog inte hade fått annars, säger Theres.
Med det sagt finns det bara en fråga kvar – hur är det då att vara lärare?
– Det är världens roligaste jobb, jag älskar det, skrattar Lottie och får medhåll av Theres.