Anne Ryen och Jonny Zasella får Göteborgs Stads utmärkelse Vardagshjälte 2023. Foto: Privat

2023-11-28 | 2 min läsning
Två vardagshjältar belönas för sina goda gärningar
Anne Ryen och Jonny Zasella är två eldsjälar som engagerar sig i sina medmänniskor och har gjort goda gärningar utöver det vanliga. Därför belönas de med Göteborgs Stads utmärkelse Vardagshjälte 2023.

Det är kommunfullmäktiges priskommitté som utser vardagshjältarna.

– Tanken med Vardagshjältepriset är att lyfta fram och uppmuntra personer som gjort en insats utöver det vanliga, någon som modigt ingripit för att hjälpa eller rädda en annan människa. Det kan också vara en person som mer långsiktigt i vardagen arbetat för att uppnå syftena med utmärkelsen, säger priskommitténs ordförande Aslan Akbas.

Prismotiveringarna

Anne Ryen är ordförande för föreningen #utanskyddsnät. Man skulle kunna nominera alla medlemmar i föreningen, då de alla är vardagshjältar. Anne är en klok och engagerad kvinna med mycket livserfarenhet som brinner för att hjälpa sina medsystrar och medsyskon. Som person är Anne generös, varm, omtänksam, lyhörd, vi skulle kunna rada upp många fler adjektiv, hon är en eldsjäl som har ett stort hjärta. Föreningen ger stöd och hjälp till kvinnor och transpersoner som har levt/lever i hemlöshet, missbruk, kriminalitet, prostitution och psykisk ohälsa. Därför är Anne Ryen en sann vardagshjälte med sina medmänniskors väl i fokus.

Jonny Zasella arbetar som fritidspedagog på fritidsgården i Gamlestan. För Jonnys mångåriga arbete, rättspatos och oräddhet för att stå upp för och värna ALLA människors lika värde och rättigheter, oavsett vem de är. Jonny är mycket uppskattad av ungdomarna och kollegorna i Gamlestan, jobbar med oförtruten kraft. Privat är det ingen skillnad, de som klankar ner på andra får snart lära sig en moralisk läxa. Han är dessutom social, rolig och rapp i käften. En sann göteborgare som med detta gör Jonny Zasella till sann vardagshjälte.

Läs mer: Göteborgs Stad: Om utmärkelsen Vardagshjälte

Prisutdelning på Börsen

Vardagshjältarna utses av kommunfullmäktiges priskommitté. Priset består av ett diplom och delas ut varje år till en eller högst tre göteborgare.

Årets två Vardagshjältar tar emot sina pris på kommunfullmäktiges julmiddag torsdag 7 december.Prenumerera så du inte missar något nytt!