2008-04-18 | 4 min läsning

Tvångssteriliseringarna skildras i ny film

Tiotusentals personer – de flesta fattiga kvinnor – tvångssteriliserades i Sverige, i det som kallats "det svenska folkhemmets mörka sida." På måndag är det förhandsvisning på Bio Capitol av filmen Walborgs ungar, om några av de människor som drabbades.

Filmen har gjorts av dokumentärfilmaren Andja Arnebäck, vars mormors mor var en fattig, ensamstående fabriksarbeterska – Walborg Leontina. Walborg fick sju barn, av vilka tre togs ifrån henne av myndigheterna.

Mormor Irma undslapp sterilisering

– Filmen handlar mest om min mormor Irma och hennes bröder Knut och Axel. Irma var äldre så hon utackorderas till ett lanthem, men Knut och Axel placerades på Stretereds barnhem utanför Göteborg och båda blev tvångssteriliserade, berättar Andja Arnebäck.

B94_8.jpg
Hon kan alltså tacka en lycklig slump – att mormodern slapp undan sterilisering – för att hon överhuvudtaget finns till. När Andja blev gravid med sitt första barn bestämde hon sig för att forska i familjens historia, genom intervjuer, minnen, bilder och sjukjournaler.

– Mamma har berättat att de ville tvångssterilisera min mormor. Via arkiv och i mötet med mormors bröder ville jag undersöka vad som egentligen hände när de växte upp i Göteborg, säger Andja Arnebäck.

Hon säger att det oftast inte var diagnoser om psykisk sjukdom som låg bakom besluten om tvångssterilisering.

Topp av steriliseringar när barnbidraget kom

– Nej, den största gruppen var fattiga kvinnor och barn på barnhem och anstalter. Snarare var det så att om man var väldigt sjuk, till exempel svårt utvecklingsstörd, blev man inte steriliserad, för då trodde myndigheterna att personerna skulle stanna på anstalt hela livet.

Andja Arnebäck berättar att den svenska steriliseringspolitiken stod på två ben.

– Högerpartierna hade rasbiologiska argument och talade om ”den svenska folkstammen”, medan vänsterpartierna och socialdemokraterna såg samhällsekonomiska skäl, de ville hålla nere samhällets kostnader för de här personerna, som inte skulle ligga samhället till last. De som inte arbetade skulle inte skaffa barn hur som helst, säger Andja Arnebäck.

Hon berättar att det i samband med införandet av barnbidraget 1948 blev en topp av tvångssteriliseringar.

Kommer att visas i SVT

– I riksdagen fördes då en debatt om att nu när barnbidraget kommer, får man se till att sterilisera flera, så inte vissa fattiga människor sätter det i system och skaffar en massa barn, säger Andja Arnebäck.

Hennes film – som ska visas i Sveriges Television i höst eller vinter – har fått produktionsstöd av Levande historia i Göteborg.

– Vi brukar säga att vi ska lära oss om historien och det som skett, men det vore bättre om vi lärde oss nånting av historien, säger Lennart Engström på Levande historia i Göteborg.

– Nazisterna angrep de svaga människorna först, de udda, förståndshandikappade, där man hade många fördomar med sig. Nazismens förskräckligheter avslöjades först i efterhand, men väldigt många steg togs redan innan det allra värsta hände. Man kunde ha hindrat genom att ingripa redan vid de små stegen, säger Lennart Engström.


Fotnot:

Walborgs ungar förhandsvisas måndag 21 april kl. 18.30 på Bio Capitol, Skanstorget 1. Därefter blir det mingel och samtal med Andja Arnebäck. Biljetter säljs på plats och kostar 50 kronor.

3744



Prenumerera så du inte missar något nytt!