2024-03-08 | 2 min läsning

Tyck till om din äldreomsorg  

Foto: Stina Gränfors
2024-03-08 | 2 min läsning
Snart är det dags för Socialstyrelsens enkät som varje år skickas ut till personer med hemtjänst och hyresgäster på vård- och omsorgsboenden i hela Sverige.    

– Enkäten är ett bra tillfälle att tycka till om allt från hur du upplever att du blir bemött till om du kan påverka vilka tider du får hjälp, säger Charlotte Nyberg samordnare nationella enkäter, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Från slutet av vecka 11 och fram till vecka 21 får göteborgare som är över 65 år och har hemtjänst eller bor på vård- och omsorgsboende möjlighet att påverka sin äldreomsorg. Då får de hem Socialstyrelsens enkät “Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?”. Enkäterna skickas till cirka 220 000 personer så det kan ta två veckor innan alla enkäter hunnit skickas och komma fram med posten.

Det är en nationell årlig undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten på sin äldreomsorg.

Viktigt verktyg för att förbättra verksamheterna

I höst, vecka 40, publicerar Socialstyrelsen resultaten av enkäten. Enkäten gäller verksamheter både i kommunal och enskild regi. Förra året svarade 48 procent av hyresgästerna på vård- och omsorgsboenden i Göteborg och 59 procent av personer med hemtjänst.

Verksamheterna hoppas få ännu fler svar i år eftersom det hjälper dem att bli bättre, de arbetar aktivt med resultatet för att fler ska bli nöjda. Ju fler som svarar desto bättre underlag finns det för att förbättra äldreomsorgen, säger Charlotte.

Förra årets resultat

Det som hyresgästerna på vård- och omsorgsboenden i Göteborg var lite mer nöjda med 2023 än resten av landet rör aktiviteter och trivsel i gemensamma utrymmen. Hyresgästerna upplevde ensamhet i mindre utsträckning än tidigare. Göteborgarna var lite mindre nöjda med hur maten smakar.

I hemtjänsten hade den genomsnittliga nöjdheten för omsorgstagare ökat något. Omsorgstagare i hemtjänsten var mindre nöjda 2023 än den genomsnittlige omsorgstagaren i landet, men närmade sig nöjdheten i landet. Göteborgarna som har hemtjänst såg förbättringsområden inom tillgänglighet, att personalen kommer på avtalad tid och att kunna påverka vilka tider personalen kommer.

Om Socialstyrelsens enkät

  • Skickas till cirka 10 600 personer i Göteborg över 65 år med hemtjänst eller som bor på vård- och omsorgsboende
  • Genomförs varje med undantag för 2021 då den ställdes in på grund av pandemin
  • Skickas med post, men det finns även möjlighet att svara via webb
  • Webbenkäten kan, förutom svenska, även besvaras på engelska, finska, arabiska, meänkieli, sydsamiska, nordsamiska och Lulesamiska

Den äldre får ta hjälp av till exempel en anhörig, vän eller god man för att svara på frågorna men denne ska i så fall tänka på att svaren ska spegla den äldre personens uppfattning.

Med enkäten tillkommer en bilaga där den äldre informeras om att helst undvika att be personalen om hjälp med att svara på frågorna.

Källa: Socialstyrelsen 

Läs mer:
Socialstyrelsens undersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?”



Prenumerera så du inte missar något nytt!