Här hittar du de öppna mötena
Läs också: Göteborgs nya översiktsplan går ut på samråd
– Vi vill att så många som möjligt ska veta att staden har en långsiktig plan och känner sig trygga med att vi arbetar med en hållbar utveckling på lång sikt. Och att de får möjlighet att tycka till, ställa frågor och komma med egna tankar, säger Charlotte Ohlsson, kommunikationsstrateg på stadbyggnadskontoret.
Därför kommer personal från stadsbyggnadskontoret och de övriga planerande förvaltningarna under februari att genomföra tretton öppna möten på elva platser där förslagen till ny översiktsplan och fördjupningarna av översiktsplanen för Göteborg presenteras. Plandokumenten, filmer och annat utställningsmaterial kommer man finnas på plats.
”Samtalen är det centrala”
– Vi kommer att besöka alla stadens stadsdelar, med början på Kulturhuset Kåken. Vi kommer att hålla korta dragningar där vi presenterar översiktsplanen och fördjupningarna, men det är samtalen med göteborgarna om framtidens Göteborg som är det centrala, säger Charlotte Ohlsson.
En av dem som kommer finnas på plats för att ta emot synpunkter och inspel är Anna Olsson, som är stadsbyggnadskontorets projektledare för den nya översiktsplanen. Efter att ha jobbat med planen i över ett år ser hon fram emot att få diskutera den med andra.
Viktig del i processen
– Det här skedet, när man får prata med andra om det och får feedback är väldigt roligt. Det är en jätteviktig del i processen, och vi hoppas få in mycket synpunkter, säger hon.
Synpunkter på planerna kan lämnas på Göteborg Stads stadsutvecklingssajt till och med den 26 april.
FAKTA | FAKTA | Samråd för ny översiktsplan med fördjupningar
- Översiktsplan är ett övergripande dokument som innehåller långsiktiga visioner om hur kommunens mark och vatten ska användas. Just nu pågår en process att ta fram en ny sådan för Göteborg, och staden arbetar också med två så kallade fördjupade översiktsplaner för centrala Göteborg och Högsbo/Frölunda.
- Planerna ska bidra till en hållbar utveckling i staden under en lång tid framöver.
- Till och med den 26 april är planerna ute på samråd, vilket innebär att alla som vill kan komma med synpunkter och ändringsförslag. Därefter kommer planerna att omarbetas utifrån de synpunkter som inkommit innan de till slut antas av stadens politiker.
- I februari anordnas 13 öppna möten runtom i staden där tjänstepersoner finns på plats för att berätta om planerna, prata med göteborgarna och ta emot förslag.
- Det första mötet hålls klockan 13–19 den 5 februari på Kulturhuset Kåken i Örgryte-Härlanda. Övriga datum hittar du i Göteborgs Stads kalendarium här.