2004-12-08 | 3 min läsning

Tynnereds miljöarbete granskat

Tynnered är först ut av Göteborgs stadsdelar med att göra en miljörevision, ett krav som funnits i stadens miljöpolicy i flera år. Granskningen, som genomfördes i höstas av kollegor på tre andra stadsdelar, ska inspirera övriga stadsdelar att ta efter.

– Den här revisionen har haft två dimensioner. Först och främst har det handlat om att utveckla en metod för att granska stadsdelarnas miljöarbete. Men sen har det förstås också varit intressant att se hur långt Tynnered har kommit, säger Björn Wadefalk, miljösamordnare i Tynnered.

”Har inte velat ta kostnaden”

Enligt Göteborgs stads miljöpolicy, ska varje stadsdel ha ett fungerande miljöledningssystem. Det innebär ett organiserat sätt att arbeta för ett hållbart samhälle – bland annat ska man regelbundet genomföra miljörevisioner.

Men trots att kravet funnits i flera år har ingen stadsdel kommit igång med att granska sitt miljöarbete.

– Varje stadsdel har ansvar att göra miljörevision, men man har inte varit beredd att ta kostnaden. Därför försöker vi utveckla ett sätt för stadsdelarna att granska varandra, säger Johan Müllerström, miljöutredare på miljöförvalt- ningen och revisionsledare för Tynnereds miljörevision.

Granskningen av Tynnered, där stadsdelarna Torslanda, Centrum och Bergsjön deltagit, har fungerat som en praktiskt inriktad utbildning i miljörevision.

– Den har också gett deltagarna input till deras egna verksamheter, de har sett vad som har fungerat och inte fungerat i Tynnered. Vanligtvis finns inte så stort utbyte mellan stadsdelarna när det gäller miljöarbete, säger Johan Müllerström.

För Tynnereds del blev revisionen en bekräftelse på att man är på rätt väg.

– Vi har hunnit ganska långt med miljöarbetet, och det kanske bidrog till att vi som första stadsdel vågade göra en miljörevision, säger Björn Wadefalk.

Turkosgatans förskola bra exempel

I miljörevisionen konstateras att stadsdelen har ett väl etablerat miljöarbete men att miljösamordnarna får dra ett alltför tungt lass.

– Cheferna med personalansvar förlitar sig för mycket på miljösamordnarna. Men för att det ska bli en verklig effekt måste miljöfrågorna integreras i verksamheterna, säger Johan Müllerström.

Några av de granskade verksamheterna hade glömt att ta med miljöfrågor i sina rutiner för kvalitetsutveckling.

Däremot lyfts förskolan på Turkosgatan fram som en lysande miljöstjärna.

– Vi blev oerhört imponerade. Där var de jätteduktiga, säger Johan Müllerström.

Nu fortsätter Tynnered sitt miljöarbete med sikte på bli första miljödiplomerade stadsdelen i Göteborg.

– Inom sex år ska samtliga verksamheter vara miljö- diplomerade, säger Björn Wadefalk.



Prenumerera så du inte missar något nytt!